PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu

  • Objavljeno:
  • 14.3.2015

Najizolovanija kuća na svetu nalazi se na divnom ostrvu Elidej nedaleko od južne obale Islanda. Iako je ovo ostrvo poslednji put bilo naseljeno pre skoro 300 godina, na njemu se i danas nalazi misteriozna kuća sa fascinantnom istorijom.

 


   KUĆA STIL PREPORUČUJE: Kuća iz snova za 3000 funti

 

   Eko kuća Sajmona Dejla neodovljivo podseća na kuću Hobita u Gospodarima prstenova,                  fascinira svojim dizajnom, ali i činjenicom da je izgrađena za samo 3.000 funti. Zavirite u jednu        od najkreativnijih kuća na svetu. 


 

Ostrvo se nalazi u prelepom arhipelagu Vestmanejar, a početkom 18. veka na njemu je živelo pet porodica koje su se bavile ribolovom, lovom na ptice i uzgojom stoke. Međutim, život toliko izolovan od civilizacije postao je izuzetno težak, pa je do 1930. godine i poslednji stanovnik napustio ovo ostrvo.

 

 

U decenijama koje su nastupile, bivši stanovnici ovog ostrva su shvatili da ne postoji bolje mesto za lov divljih ptica od ovoga pa su zbog toga 1954. godine izgradili kućicu koju koriste tokom svojih lovačkih misija.

 

 

Tako je misteriozna kuća, kako je nazivaju svi koji su je videli iz aviona ili broda, zapravo utočište za lokalno lovačko udruženje, iako se već decenijama o njoj ispredaju razne priče – od toga da je postalo dom nekog ekscentričnog milijardera, pa do najnovijih spekulacija da je donirano poznatoj islandskoj pevačici Bjork.

 

 

Inače, do ostrva se stiže samo brodovima, ali je prilaz izuzetno otežan, pa se do centralnog dela može doći samo uz pomoć užeta koji se nalazi na njegovoj  donjoj istočnoj strani. Tako je već dolazak na Elidej prava avantura, a pogled koji se pruža sa njega je fascinantan.

 

 

Samo ostrvo je vuklanskog porekla, a nastalo je posle erupcije pre pet ili šest hiljada godina. Danas ga osim sporadičnih poseta lovaca nastanjuje na hiljade morskih ptica koji su na njemu pronašli savršenu oazu.

 

 

Ako vam se sviđaju kuće u prelepoj prirodi skrivene od očiju javnosti, pogledajte i kako izgleda fascinantna kuća na litici, ali i prirodna retro kuća.

 

Foto: tormenti.altervista.org / http://3.bp.blogspot.com / mindlessmirth.com / spotcoolstuff.com