PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mini oblakoder slavnog Ričarda Majera

  • Objavljeno:
  • 7.10.2014

Bilo je to 1969. godine kada su se Fil i Lusi Suarez venčali. Gospodin Suarez je upravo osnovao kompaniju koja je proizvodila poplurane komercijalne i muzičke video reklame. On i Lusi su kupili stan u čuvenom njujorškom kvartu Gremersi Park i pripremali se da renoviraju.

 

Kada je Fil zamolio kolegu da mu preporuči arhitektu, ovaj mu je dao ime Ričarda Majera, zvezde u usponu, poznatog po potpuno belim zgradama. Fil nikada ranije nije čuo za njega, ali je Lusi pozvala arhitektu i zatražila da vidi njegov portfolio. “Molim?”, zgranuo se Majer.

 

Prostori ispunjeni ljubavlju

 

Pošto je videla nekoliko slika njegovih zgrada bila je začuđenja. “Ako možete ovo onda svakako možete da sredite naš stan!”, rekla je Lusi. Tokom pregovora o renoviranju stana njih troje su postali prijatelji. Baš u to vreme bračni par Suarez je bio pozvan u posetu kod Filovog saradnika na ostrvo Fajer na Long Ajlendu. Lusi se odmah zaljubila u drvene kućice i boemsku atmosferu. Godine 1971. kupili su kuću na ostrvu, a sedam godina kasnije pretvorili je u ono što se smatralo skupom savremenom arhitekturom sredine dvadesetog veka.

 

U to vreme nije bilo klimatizacije, konstrukcija je bila drvena bez izolacije. Ali, imala je neponovljiv pogled na Atlantik i veliki prostor za zabavu. Tokom četiri decenije kroz kuću Suareza prošle su čete prijatelja. U međuvremenu su podigli još dve kućice za goste stvarajući tako lepo imanje.

 

Međutim, vatra je ubrzo zatim progutala kuću. Nestale su sve slike, svi pokloni od prijatelja, a svi su imali vezu s kućom na plaži. Još su je oplakivali kada je, za vreme jednog ručka, Ričard Majer predložio da im pomogne da je ponovo podignu. U tom trenutku je imao u rukama nagradu “Pricker” i izveden veličanstveni projekat “Centra Geti” u Los Anđelesu.

 

Bračni par ni u snu nije mogao da pomislili da bi jedan tako mali projekat kao što je njihova kuća mogao da zainteresuje velikog arhitektu. Ali, ahitekta se, posle 50 godina rada uželeo da se vrati na svoje početke i tvrdio je da u tom trenutku nije imao nikakvog drugog posla.

 

Mini oblakoder

 

Suarezovi su želeli drvenu kuću ali zbog novih građevinskih zakona u svrhu zaštite od oluja bila je evidentna stilska izmena. Tako je nastala kuća prema potpuno novom konceptu arhitekte Majera, potpuno različita od originala: čelična i staklena konstrukcija izdignuta 3,5 metara iznad mora na drvenim stubovima za koju je bilo potrebno 25 tona čelika kako bi mogli da iznesu čeličnu konstrukciju. Stanovnici okolnih kuća i gradića tvrdili su da na ostrvu nikad nisu videli nešto tako kao što je ovaj “mini oblakoder”! Neke od čeličnih greda toliko su bile teške da ih je morao prenosti kran zaglavljen na feribotu.

 

Ali napor se isplatio. Prvi test je stigao 2012. godine kada se na ovaj kraj obrušio uragan “Sendi”. Dok su mnogobrojne kuće na ostrvu bile uništene, “mali oblakoder” je preživeo sve i dan danas ponosno stoji na obali ostrva Fajer.

 

 

Foto: Scott Frances / greg.org / samwoodinc.com