PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Mikro kuća čija će vas unutrašnjost zadiviti

  • Objavljeno:
  • 13.6.2019

Poslednjih godina u svetu su postale popularne mikro kuće koje omogućavaju direktan kontakt s prirodom uz sav komfor koji nudi pravi dom. Otvaramo vam vrata jedne od takvih kuća čija je površina svega 30 kvadrata, a njena unutrašnjost je uređena na elegantan i savršeno funkcionalan način.

 

Pod mikro kućom smatra se potpuno opremljen objekat do 30 kvadrata, čija gradnja ne košta mnogo. Ovakav tip kućica idealan je za one koji često borave u prirodi i žele da nijihova vikendica bude kompletno opremljena.

 

S druge strane, mnogi se odlučuju da u njima i žive. Mikro kuće se grade  na održiv način i predviđene su da budu naseljene tokom cele godine.

 

 

Popularnost mikro kuća naročito je porasla početkom ekonomske krize 2008. godine, kada se kod velikog broja ljudi javila potreba za promenom načina života. Velike kuće zamenili su za manje i jednostavnije, sa manje ličnih stvari.

 

 

To je imalo i dodatne benefite jer život u maloj kući, kao i posedovanje i korišćenje manje količine stvari ostavlja manji ekološki otisak i stoga pozitivno utiče na prirodno okruženje.

 

 

Mikro kuća – izdržljiv i jeftin dom

 

Ovu šarmantnu mikro kuću na točkovima izgradila je firma "Olive Nest Tiny Homes". Nazvana "Elsa", kućica je zapravo smeštena na dve prikolice i sadrži glavni životni prostor, malu baštu i terasu.

 

 

Trideset kvadrata možda zvuči malo, ali ako je prostor dobro organizovan, tu će se naći sve što vam je potrebno.

 

 

Na donjem nivou nalaze se kuhinja sa svim uređajima i prostorom za skladištenje, trpezarijski sto koji služi i kao dodatan pult za pripremu hrane, osunčana dnevna soba sa dodatnim krevetom za goste i kupatilo.

 

 

Visina kuće je iskorišćena da se napravi mezanin na kojem je smeštena spavaća soba, a prostor ispod stepenica upotrebljen je za odlaganje stvari.

 

 

 

Pokretna bašta

 

Međutim, ono što izdvaja ovu kućicu od ostalih je druga prikolica koja se zakači na glavni deo kuće, a ona sadrži pravi mali raj za svakog ljubitelja baštovanstva – baštu koju može poneti svuda sa sobom.

 

 

Dodatnih osam kvadrata u stakleniku može se koristiti za gajenje voća i povrća, začinskog bilja, ili pak cveća. Terasa je zaklonjena između staklenika i kuće, ali je dovoljno velika da na nju stane ljuljaška, čineći je savršenim mestom za opuštanje i uživanje u prirodi.

 

 

Foto: Calvin Hanson