PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Luksuzna kuća u staroj vetrenjači

  • Objavljeno:
  • 7.9.2017

Nekadašnja vetrenjača u engleskoj grofoviji Safok dobila je novo ruho: arhitektonska kompanija Beech Architects pretvorila je građevinu staru 126 godina u jedinstvenu kuću za odmor sa eliptičnom, cinkom obloženom kupolom, iz koje se pruža fantastičan pogled na krajolik.

 


   Moderan dom u starom londonskom vodotornju

 

   Pogledajte kako je vodotoranj iz devetnaestog veka visok trideset metara odenut u moderno ruho i    pretvoren u impresivan dom sa prelepim panoramskim pogledom na englesku prestonicu.


 

Izgrađena 1891. godine, vetrenjača je pala u zaborav nakon što je tokom godina ostala bez originalnog vrha i jedara. Današnja građevina je visoka 18 metara i na četiri sprata sadrži dve spavaće sobe, kuhinju sa trpezarijom, kupatilo i eliptičnu prostoriju na vrhu.

 

 

"Najveći dizajnerski izazov predstavljalo je ponovno postavljanje kupole, koja nije predviđena da bude verna kopija istorijskih, već moderna i inovativna interpretacija, koja će služiti i kao glavna dnevna zona i platforma za osmatranje", navode arhitekte iz firme Beech Architects.

 

                 

 

Kupola je izgrađena od niza "rebara" vidljivih u enterijeru. Mašinski sečene iz ploča iverice, ove grede pružaju čvrstinu i stabilnost potrebnu da se struktura odupre naletima vetra, ali su ujedno pružile mogućnost arhitektama da izgrade objekat nepravilne forme. Njenu spoljašnjost prekriva 200 panela od cinka, svaki specijalno dizajniran da se uklopi u određeno zakrivljenje.

 

                 

 

Specifičan oblik građevine sa zakrivljenim zidovima otežao je zadatak opremanja enterijera. Nedostatak pravih linija uslovio je to da sav nameštaj bude specijalno pravljen da se uklopi u oble prostorije.

 

                 

 

 

Kako bi se cirkulacija vazduha poboljšala, svaki sprat zarotiran je u odnosu na prethodni, a nivoi su povezani stepeništem koje se spiralno uspinje u unutrašnjosti vetrenjače.

 

 

Građevina je ovenčana brojnim priznanjima, među kojima je nacionalna nagrada za krov za 2016. godinu, a nominovana je i za RIBA regionalnu nagradu za 2017. godinu.

 

 

Foto: thewindmillsuffolk.com