PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kućica na reci za uživanje i opuštanje

  • Objavljeno:
  • 4.5.2015

Iako verujemo da su Srbi osmislili najmaštovitije kućice-splavove na Savi i Dunavu, jer je svaka drugačija i tačno odslikava svog vlasnika, ova ideja će sve zaljubljenike u reke bez sumnje oduševiti. 

 

Tačno je da u dobrostojećim zemljama o kućicama-splavovima brinu arhitekti, često veoma poznati. Takav je slučaj s projektom "Peri Saund" u Džordžijaskom zalivu u kanadskoj državi Ontario, prema kojem je podignuta kućica u kojoj je smešten prostor za čamce, otvorena kuhinja i pokriveni paviljon. 

 


   Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu

 

   Iako je ostrvo Elidej nedaleko od južne obale Islanda poslednji put bilo naseljeno pre skoro 300    godina, na njemu se i danas nalazi misteriozna kuća čija će vas istorija fascinirati.

 


 

Arhitekti Kevin Vajs i Maja Pržibilski iz projektnog biroa "Weiss Architecture & Urbanism LTD" u Torontu bazirali su lepotu kućice na prirodnoj i kulturnoj slici područja Peri Saund koje se diči svojim istorijskim zgradama okruženim borovom šumom.

 

Velika terasa, postavljena delom na zemlji a delom na vodi, nosi dugačak i uzak krov koji se završava četvrtastom konstrukcijom ispod koje je smeštem "salon" na otvorenom. Odavde se u vodu zario most od kojeg se kreće plovilima u zaliv i dalje na Pacifik.

 

 

U delu gde su smešteni kajak, daske za jedrenje i kanoi, postoji dok i most, takođe od kedrovine. Fasade su presvučene crnom kedrovinom, a krov plastificiranim bakrom. U okviru istog prostora, ali s druge strane, na otvorenom potezu, umetnuta je dugačka kuhinja s barskom pločom i odgovarajučim viskom stolicama.

 

 

Ovde nema kreveta, kupatila, ormana, pregrada, polica, stolova, tv prijemnika itd… ništa što bi ličilo na "gadsku" udobnost. Ovo  je početna tačka odakle vlasnik, porodica i njihovi prjatelji kreću u svoje sportske aktivnosti, a posle dobro utrošenih kalorija, opuštaju se sedeći u udobnim sofama uz zalazeće sunce koje, zajedno s nežnim osvetljenjem paviljona daje toplu i romatičnu svetlost, uklapajući se u gladak granit, mirnu vodu male uvale i zelenilo okolnih borova.

 

Ljubitelji kuća na rekama oduševiće i inovativno vodeno gnezdo za uživanje, ali i sojenica posvećena adašima i ljubiteljima međice

 

 

Foto: Arnaud Marthouret