PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuće budućnosti: Pogledajte kakav nas dom očekuje 2025.

  • Objavljeno:
  • 13.7.2015

Australijski futurista Barrie Barton otkriva nam kako će život izgledati 2025. godine. Dizajn kuće budućnosti, zasnovan na ključnim društvenim trendovima, nastao je kao odgovor na potrebe modernih domaćica koje se stalno menjaju. Uzimajući u obzir povećavanje populacije u gradovima, smanjivanje životnog prostora i značaj zdravog doma, koncept spaja sve prednosti koje pruža dom kakav poznajemo sa pogodnostima koje će nam olakšavati život u budućnosti.

 

1. Povratak prirodi

 

Priroda će pronaći svoje mesto u domovima 2025. godine. Raznovrsne kućne bašte oživeće kuhinje i omogućiti lak pristup povrću i začinima pomoću saksija povezanih sistemom za navodnjavanje.

 

 

2. Tehnologija koja zbližava

 

Već smo toliko zavisni od tehnologije, a čini se da se stanje samo pogoršava opsednutošću društvenim medijima. Ali do 2015. napredak u tehnologiji trebalo bi da nas približi drugima. "Pametno" okruženje naš digitalni i svakodnevni život multifunkcionalnim komadima nameštaja koji se mogu transformisati ukoliko dođu gosti. Zamislite rasklopive delove koji mogu menjati visinu ili lako omogućiti dodatna mesta za sedenje.

 

3. Ceo dom će biti "smart", ne samo telefon

 

Šta ako vaše celo okruženje bude "pametno", predviđa vaše potrebe i spremno izlazi u susret? To može biti realnost za desetak godina. Senzori će biti smešteni u nameštaju, uređajima, radnim površinama i omogućiti vam interakciju ne samo sa jednim uređajem, već će i oni komunicirati međusobno, kako bi se vaši svakodnevni poslovi odvijali što lakše.

 

 

4. Teretana u dnevnoj sobi

 

U budućnosti sve deluje moguće. Posebno ako vaš nameštaj bude imao dvostruku funkciju. Sobni bicikli postaće deo kućnog dekora, a i ostale sprave za vežbanje pronaći će diskretan put do vaše dnevne sobe. Možda ćete baš sa sofe moći da vežbate kvadricepse.

 

Foto: IKEA