PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća za odmor koja vraća vlasnike prirodi

  • Objavljeno:
  • 13.12.2017

Arhitekti na razne načine pokušavaju da premoste rastući jaz između prirode i gradskog života pa sve češće viđamo zidove i krovove zgrada prekrivene biljkama, pa čak i drveće koje raste na terasama u urbanim sredinama.

 

Arhitekti studija "Within N Witout" ponudili su jedno sasvim drugačije rešenje. Smeštena u mestu Našik na zapadu Indije, kuća "Gumpha" predstavlja utočište za stanovnike grada, kojima je potreban beg od stresnog života  i ponovno povezivanje sa prirodom kako bi se ispunili energijom i radošću.

 

 

Neobičan dizajn kuće inspirisan je pećinama, pa je izgrađena najvećim delom od kamena i izgleda poput niza odaja povezanih mrežom tunela. Kružni prozori smešteni duž zidova i na vrhovima kuće doprinose nesvakidašnjem i upečatljivom izgledu građevine.

 

 

Sveden enterijer pomaže da vlasnici pronađu svoj unutrašnji mir i prisete se suštine i bitnih stvari u ljudskom životu. Kuća je opremljena najosnovnijim stvarima, tako da brojni jastuci služe za sedenje umesto stolica i sofa u svakoj prostoriji.

 

 

"Eksterijer odslikava na okolnu prirodu, dok je enterijer introvertan i okrenut introspekciji, te kuća u celini podstiče i razdraganu i kontemlativnu stranu u čoveku, stvarajući intenzivno iskustvo koje vas čini bogatijim pre nego što se ponovo zaputite u grad", objašnjava Shailesh Devi, glavni arhitekta u kompaniji Within N Witout.

 

Plan kuće

 

Foto: Vikrant Dashputre