PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća u steni kakvu još niste videli

  • Objavljeno:
  • 2.9.2015

 

Kada pomislimo na kuću na litici, zamislimo raskošnu vilu sa  impresivnim pogledom na more sa balkona. Međutim, arhitekti grčke kompanije "OPA" sa Rodosa projektovali su jedinstvenu kuću nazvanu "Casa Brutale" (Brutalna kuća), koja takvu viziju u potpunosti okreće naglavačke.

 


   Fascinantna kuća na litici

 

   Život pun adrenalina postaje prepoznatljiv stil života sve većeg broja ljudi, ali nekima je ipak              teško parirati jer su čak i svoj dom spremni da učine ekstremnim mestom za život.

 


 

Iako se zaista nalazi na litici i pruža magičan pogled na more, ova kuća je zapravo uklesana u steni i skoro u potpunosti okružena njom. Neobična struktura ne izviruje iznad zemlje – njen "krov" od vode i stakla u potpunosti je u ravni sa okolnim zemljištem. Jedina zidana fasada okrenuta je ka moru i napravljena je u staklu. U kuću se ulazi liftom ili preko 50 stepenika koji se spuštaju ka Egejskom moru.

 

 

Betonske stepenice u unutrašnjosti kuće vode gore ka spavaćoj sobi, a dole ka glavnoj dnevnoj sobi. Iz dnevnih prostorija, kroz ogroman prozor od poda do plafona, pruža se pogled na more, dok se nagore pruža još neobičniji – direktno na krovni bazen. Iz njega kupači mogu da gledaju u unutrašnjost kuće, po čijim se zidovima prelamaju treperava svetlost i senke.

 

 

Voda, svetlost i senke glavni su elementi prostrane unutrašnjosti kuće. Beton, staklo i drvo čine strukturu kuće, dok okolno zemljiše i krovni bazen pružaju zaštitu i prirodnu izolaciju.

 

 

Foto: opaworks.com