PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Kuća s pokretnom terasom

 • Objavljeno:
 • 27.6.2019

Quadrant House je kuća u Poljskoj koja vam na prvi pogled može delovati svedeno i obično, ali ne dajte se zavarati. Njen dizajn je sve samo ne jednostavan! Predstavljamo vam modernu vilu sa terasom koja se može rotirati tako da prati kretanje sunca.

 

Ovaj interesantan dizajn omogućava vlasnicima da postave terasu ispred prostorije koju žele da zaštite od prejakog sunca ili pak da je premeste i obezbede veći prodor prirodne svetlosti.

 

 

Sam sistem je dizajnirala i izradila firma "Comstal", a dizajn uključuje specijalne šarke i šine po kojima se terasa rotira. Sistem koji pokreće terasu je potpuno automatizovan, ali se može kontrolisati i ručno.

 

 

Opremljen je sigurnosnim senzorima koji zaustavljaju kretanje ako terasa naiđe na bilo kakvu prepreku.

 

 

Drugi tip senzora reaguje na kretanje sunca i osigurava hlad i ventilaciju prostorijama koje su izložene. Terasa je opremljena i žaluzinama koje pružaju dodatnu zaštitu od niskog sunca.

 

 

 

"Quadrant House" se sastoji iz dva glavna volumena koji su postavljeni pod uglom od 90 stepeni, koji formiraju izuzetno privatan prostor u dvorištu, zaštićen od pogleda s ulice.

 

 

Koliko vlasnici cene privatnost može se primetiti i po tome što ne postoji nijedan prozor na strani kuće koja je okrenuta ka ulici.

 

 

Krov je osmišljen tako da zadovolji želje vlasnika, ali istovremeno i da ispoštuje zakonske regulative.

 

 

Kao rezultat nastao je originalan dizajn koji uključuje ravan krov na jednom volumenu kuće, dok je drugi volumen pokriven kosim krovom koji deluje kao dvovodni kada se posmatra sa ulice, a gledano iz bašte deluje ravno, baš kako se dopada vlasnicima.

 

 

 

Ovu modernu vilu od 558 kvadrata dizajnirala je firma KWK Promes, koja se može pohvaliti interesantnim projektima kuća sa mobilnim elementima, kao što je Safe House. Za dizajn enterijera zaslužna je firma Pulva iz Poznana.

 

 

 

 

 

 

Foto: Juliusz Sokoàowski

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Porodični biser u Novom Sadu

  Idealan spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje utkan je u projekat jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu, čiji je kvalitet prepoznat na takmičenju Xella Triumph i ovenčan nagradom za Najbolju porodičnu kuću u 2019. godini.

  Saznaj više

  photo

  Kako da očistite kuhinjske ormariće

  Različite površine zahtevaju različite načine čišćenja. Zato je potrebno da prilagodite sredstvo vrsti materijala od kojeg je napravljen kuhinjski nameštaj. Otkrivamo vam različite tehnike čišćenja kako bi vaši kuhinjski ormarići – bilo da su od drveta, farbani ili lamelirani, uvek bili u savršenom stanju.

  Saznaj više

  photo

  Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda

  Moskovski arhitekta Alexander Nerovnya poznat je po atraktivnim projektima gde objekte minimalističkog stila smešta u netaknute predele, kreirajući harmonične spojeve između izgrađenog i prirode.

  Saznaj više

  PR

  Otkrivamo tajnu najvećih ušteda u grejanju

  Grejanje na struju, drvo ili gas? I večita dilema – šta je najisplativije? Ovo pitanje je prva i najčešća greška koju pravite prilikom razmišljanja o tome kako da troškove na računima za grejanje smanjite na minimum.

  Saznaj više

  photo

  Kuća u kojoj raste drveće

  Brišući jasne granice između eksterijera i enterijera, arhitekti firme Vo Trong Nghia projektovali su i izgradili originalnu porodičnu kuću u vijetnamskom gradu Ho Ši Min, čije su prostorije ispunjene brojnim vrstama biljaka.

  Saznaj više

  PR

  3 efikasna načina da unapredite porodične odnose uz pomoć uređenja enterijera

  Veća privatnost u domu je ključ boljih odnosa u porodici, pokazuje najnovije istraživanje o svakodnevnom životu kod kuće koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate prostor koji vam obezbeđuje više privatnosti za individualne i zajedničke aktivnosti u domu, a ujedno osnažuju i obogaćuju i vas i celu vašu porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Porodična kuća koja spaja moderno i rustično (DETALJAN PLAN)

  Ako ste u potrazi za prostranim i modernim domom ili vikendicom u kojoj će cela porodica da uživa, pronašli ste je. Predstavljamo vam detaljan plan kuće koja spaja prelep dizajn, funkcionalnost i prijatan ambijent, i to sve pod istim krovom.

  Saznaj više

  PR

  Kako da kreirate stimulativan radni prostor u svom domu

  Što je veća privatnost u radnom okruženju, to su veće šanse za bolju produktivnost i uspeh u poslu, pokazuje najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate funkcionalni radni prostor koji istovremeno obezbeđuje manje stresa, veći komfor i bolju koncentraciju, i to u vašem domu!

  Saznaj više

  photo

  Moderna planinska vikendica

  Atraktivna brvnara okružena šumama regionalnog parka Poisson Blanc u Kanadi je savršen primer kako male izmene u dizajnu mogu da transformišu klasičnu kuću sa spuštenim krovom u moderan i atraktivan objekat.

  Saznaj više

  photo

  PRE I POSLE: Moderna nadogradnja na staroj kući

  Pogledajte kako su arhitekti biroa Atelier van Wengerden pronašli način da staru i mračnu kuće preobraze u svetao i moderan dom i povežu ga sa dvorištem preko betonske nadstrešnice koja je ujedno pružila kući dramatičan i efektan izgled.

  Saznaj više