PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća od kartona koja traje 100 godina

  • Objavljeno:
  • 24.6.2016

Karton je izuzetno potcenjen materijal u današnjem društvu. Često se smatra dobrim samo za kutije, ali par inovativnih ideja dokazalo je da ima mnogo veću upotrebnu vrednost nego što smo mogli pretpostaviti.

 


   Modularna eko kućica za uživanje u prirodi

 

   Arhitektonska firma MAPA Architects kreirala je ekološku kućicu MINIMOD, koja se u potpunosti      može prilagođavati i proširivati kako bi zadovoljila različite potrebe i funkcije.

 


 

Dizajneri holandskog studija "Fiction Factory" proveli su četiri godine usavršavajući dizajn izuzetno čvrste i izdržljive kućice od kartona za koju tvrde da može da traje i čitav vek.

 

 

Nazvana "Wikkelhouse", ova kuća je napravljena od čvrstih kartonskih panela koji su lepljeni jedan preko drugog netoksičnim lepkom. Paneli se u 24 sloja obmotavaju oko ogromnog kalupa, a kao rezultat nastaje čvrsta i relativno dobro izolovana struktura površine pet kvadratnih metara.

 

 

Svaki segment, iliti modul, težak je pola tone i ima osnovu dimenzija  4,6 m x 1,2 m. Moduli se zatim kombinuju tako da stvore strukturu željenih dimenzija za koju nije potrebno graditi temelj. Modularan dizajn omogućuje prilagođavanje željama kupca po pitanju rasporeda i dimenzija, kao i laku i brzu izgradnju.

 

 

 

Nakon isporuke modula, sklapanje kuće je izuzetno brzo, naročito u poređenju sa tradicionalnim načinom gradnje. Za spajanje modula potrebno je svega jedan do dva dana. Moduli se prekrivaju vodootpornim zaštitnim slojem pod nazivom "Miotex", a struktura se kompletira fasadom od drvenih letvica.

 

 

Ukoliko se sloj "Miotex-a" obnavlja svakih 30 godina, može se očekivati da struktura traje i čitav vek.

 

Unutrašnjost kućice obložena je sendvič panelima, pružajući joj toplu, rustičnu atmosferu. Prozori mogu biti postavljeni bilo gde, baš kao i elementi za kuhinju i kupatilo.

 

 

 

"Wikkelhouse" je građena na ekološki način, sa tri puta manje štetnog uticaja na životnu okolinu u odnosu na tradicionalnu kuću. Uz to, segmenti se mogu iznova koristiti i u potpunosti reciklirati.

 

 

Cena pojedinačnog modula iznosi  približno 4.500 dolara, kompanija sada radi na dizajniranju modela koji može da funkcioniše i "van mreže".

 

 

Foto: Wikkelhouse / Yvonne Witte