PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća na velikom nagibu

  • Objavljeno:
  • 7.8.2014

Arhitekta Vensan Kost je, možda zahvaljujući tome što izuzetno dobro poznaje ovaj teren jer je rođen u Sen Tropeu, uspešno izveo svoj impresivni arhitektonski poduhvat. Belu vilu od 200 kvadrata sjajno je izradio na terenu velikog nagiba, a da pritom nije izgubio ništa od onoga što se na ovom području očekuje od jedne vile –najširi mogući pogled na Mediteransko more.

 

Tehnički deo projekta diktirala je kompleksnost pristupa izuzetno strmom terenu kao i spremnost da se maksimalno poštuje karakter prirodne zone. Vensan Kost je uspeo da beloj vili podari savremenost dizajna i da ga pomiri sa onim što se naziva – blagi izraz Mediterana.

 

Zanimljiva kompozicija nezavisnih volumena omogućava igru perspektiva. Svaki od ovih volumena funkcioniše kao paviljon koji omogućava dobro ekonomisanje sa površinom komunikacije u unutrašnjosti vile. Na taj način je dobijeno pet spavaćih soba na površini od 120 kvadrata.

 

Ovakva štednja prostora mogla je da se realizuje integrisanjem kupatila u spavaće sobe. Spolja gledano, velika drvena konstrukcija, kao sastavni deo arhitektonske zamisli, obezbeđuje zaštitu od sunca na otvorenom prostoru i omogućava da se ovi spoljašni prostori razlikuju jedan od drugih. Cela konstrukcija drveta je posebno proučavana kako bi odgovorila na zahteve održivog razvoja. Velika terasa je tako važna za ovaj potez Azurne obale, jer se na njoj većinom odvija dnevni i noćni život, „prelivajući“ se u bazen koji se, opet sa svoje strane, „preliva“ u more.

 

Preklapajuće zone su savršeno pogodne za život u prirodi i nude razne mogućnosti u ovom jedinstvenom mestu. Tako su dobijeni relaksirani prostori na kojima se može odmarati, doručkovati u osami i buditi u osvit s pogledom na plavetnilo Mediterana...

 

 

Foto: Kristof Rufio