PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Kuća koja se u potpunosti rasklapa

 • Objavljeno:
 • 14.6.2019

U ovoj neobičnoj kući koju je projektovala poljska kompanija "KWK Promes" ni smak sveta vam ne može ništa. Kao što njeno ime poručuje, Safe House je dizajnirana tako da se u njoj osećate potpuno zaštićeno i sigurno.

 

Kuća se nalazi u malom mestu nedaleko od Varšave i okružena je "poljskim kockama", tipičnim kućama iz šezdesetih i drvenim ambarima, što čini vrlo interesantan kontrast.

 

 

Safe House na prvi pogled deluje kao statičan bunker u formi kocke, međutim njen dizajn krije veliko iznenađenje.

 

 

Kuća je opremljena kompleksnim tehničkim rešenjima koja omogućavaju da se njeni zidovi kao i ograda pokreću.

 

 

Tokom dana kuća doživljava neverovatnu transformaciju: masivni zidovi i vrata se povlače otkrivajući velike staklene površine koje propuštaju prirodnu svetlost u enterijer.

 

 

Najimpresivniji su masivni zidovi visine 2,2 metra i dužine 22 i 15 metara koji utiču na strukturu kuće i određuju "sigurnu zonu".

 

 

Ali, to nisu jedini pokretni elementi kuće: veliki prozorski zatvarači dimenzija 2,8 x 3,5 metra otvaraju do 180 stepeni, a pokretni most vodi iz kuće do krovne terase nad bazenom.

 

 

Zahvaljujući mobilnim elementima, kada je kuća zatvorena "sigurna zona" svedena je na okvire kuće, a preko dana kada se zidovi otvore, "sigurna zona" obuhvata i dvorište, sve do ograde.

 

 

Pokretni zidovi takođe omogućavaju da svako ko želi da uđe, prvo mora da prođe kroz ograđen deo dok ne dobije dozvolu, a istovremeno sprečava da deca izađu na ulicu tokom igre.

 

 

Kuća je izgrađena od betona, dok su mobilni delovi zbog velikih dimenzija morali biti lakši i stoga su načinjeni od čeličnih panela ispunjenih mineralnom vunom. Kao rezultat toga, kuća je savršeno izolovana kada je zatvorena.

 

 

Još jedan atraktivan deo kuće predstavlja južna strana sa ogromnim kliznim vratima, visokim 6 i širokim čak 14 metara, koje je proizvela kompanija koja inače oprema brodogradilišta i aerodrome.

 

 

Vrata su izrađena od aluminijuma, a tokom noći njihova velika površina služi kao platno za projektovanje filmova.

 

 

Svaki dan kuća prolazi kroz isti ciklus – budi se ujutru i zatvara uveče. Ova rutina podseća na procese koji se dešavaju u prirodi, poput cveta koji prolazi kroz dnevnu i noćnu fazu.

 

 

 

Detaljnije objašnjenje arhitekte o tome kako kuća funkcioniše možete pogledati u sledećem video prilogu.

 

 

Foto: KWK Promes

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Porodični biser u Novom Sadu

  Idealan spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje utkan je u projekat jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu, čiji je kvalitet prepoznat na takmičenju Xella Triumph i ovenčan nagradom za Najbolju porodičnu kuću u 2019. godini.

  Saznaj više

  photo

  Kako da očistite kuhinjske ormariće

  Različite površine zahtevaju različite načine čišćenja. Zato je potrebno da prilagodite sredstvo vrsti materijala od kojeg je napravljen kuhinjski nameštaj. Otkrivamo vam različite tehnike čišćenja kako bi vaši kuhinjski ormarići – bilo da su od drveta, farbani ili lamelirani, uvek bili u savršenom stanju.

  Saznaj više

  photo

  Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda

  Moskovski arhitekta Alexander Nerovnya poznat je po atraktivnim projektima gde objekte minimalističkog stila smešta u netaknute predele, kreirajući harmonične spojeve između izgrađenog i prirode.

  Saznaj više

  PR

  Otkrivamo tajnu najvećih ušteda u grejanju

  Grejanje na struju, drvo ili gas? I večita dilema – šta je najisplativije? Ovo pitanje je prva i najčešća greška koju pravite prilikom razmišljanja o tome kako da troškove na računima za grejanje smanjite na minimum.

  Saznaj više

  photo

  Kuća u kojoj raste drveće

  Brišući jasne granice između eksterijera i enterijera, arhitekti firme Vo Trong Nghia projektovali su i izgradili originalnu porodičnu kuću u vijetnamskom gradu Ho Ši Min, čije su prostorije ispunjene brojnim vrstama biljaka.

  Saznaj više

  PR

  3 efikasna načina da unapredite porodične odnose uz pomoć uređenja enterijera

  Veća privatnost u domu je ključ boljih odnosa u porodici, pokazuje najnovije istraživanje o svakodnevnom životu kod kuće koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate prostor koji vam obezbeđuje više privatnosti za individualne i zajedničke aktivnosti u domu, a ujedno osnažuju i obogaćuju i vas i celu vašu porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Porodična kuća koja spaja moderno i rustično (DETALJAN PLAN)

  Ako ste u potrazi za prostranim i modernim domom ili vikendicom u kojoj će cela porodica da uživa, pronašli ste je. Predstavljamo vam detaljan plan kuće koja spaja prelep dizajn, funkcionalnost i prijatan ambijent, i to sve pod istim krovom.

  Saznaj više

  PR

  Kako da kreirate stimulativan radni prostor u svom domu

  Što je veća privatnost u radnom okruženju, to su veće šanse za bolju produktivnost i uspeh u poslu, pokazuje najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate funkcionalni radni prostor koji istovremeno obezbeđuje manje stresa, veći komfor i bolju koncentraciju, i to u vašem domu!

  Saznaj više

  photo

  Moderna planinska vikendica

  Atraktivna brvnara okružena šumama regionalnog parka Poisson Blanc u Kanadi je savršen primer kako male izmene u dizajnu mogu da transformišu klasičnu kuću sa spuštenim krovom u moderan i atraktivan objekat.

  Saznaj više

  photo

  PRE I POSLE: Moderna nadogradnja na staroj kući

  Pogledajte kako su arhitekti biroa Atelier van Wengerden pronašli način da staru i mračnu kuće preobraze u svetao i moderan dom i povežu ga sa dvorištem preko betonske nadstrešnice koja je ujedno pružila kući dramatičan i efektan izgled.

  Saznaj više