PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća koja se u potpunosti rasklapa

  • Objavljeno:
  • 14.6.2019

U ovoj neobičnoj kući koju je projektovala poljska kompanija "KWK Promes" ni smak sveta vam ne može ništa. Kao što njeno ime poručuje, Safe House je dizajnirana tako da se u njoj osećate potpuno zaštićeno i sigurno.

 

Kuća se nalazi u malom mestu nedaleko od Varšave i okružena je "poljskim kockama", tipičnim kućama iz šezdesetih i drvenim ambarima, što čini vrlo interesantan kontrast.

 

 

Safe House na prvi pogled deluje kao statičan bunker u formi kocke, međutim njen dizajn krije veliko iznenađenje.

 

 

Kuća je opremljena kompleksnim tehničkim rešenjima koja omogućavaju da se njeni zidovi kao i ograda pokreću.

 

 

Tokom dana kuća doživljava neverovatnu transformaciju: masivni zidovi i vrata se povlače otkrivajući velike staklene površine koje propuštaju prirodnu svetlost u enterijer.

 

 

Najimpresivniji su masivni zidovi visine 2,2 metra i dužine 22 i 15 metara koji utiču na strukturu kuće i određuju "sigurnu zonu".

 

 

Ali, to nisu jedini pokretni elementi kuće: veliki prozorski zatvarači dimenzija 2,8 x 3,5 metra otvaraju do 180 stepeni, a pokretni most vodi iz kuće do krovne terase nad bazenom.

 

 

Zahvaljujući mobilnim elementima, kada je kuća zatvorena "sigurna zona" svedena je na okvire kuće, a preko dana kada se zidovi otvore, "sigurna zona" obuhvata i dvorište, sve do ograde.

 

 

Pokretni zidovi takođe omogućavaju da svako ko želi da uđe, prvo mora da prođe kroz ograđen deo dok ne dobije dozvolu, a istovremeno sprečava da deca izađu na ulicu tokom igre.

 

 

Kuća je izgrađena od betona, dok su mobilni delovi zbog velikih dimenzija morali biti lakši i stoga su načinjeni od čeličnih panela ispunjenih mineralnom vunom. Kao rezultat toga, kuća je savršeno izolovana kada je zatvorena.

 

 

Još jedan atraktivan deo kuće predstavlja južna strana sa ogromnim kliznim vratima, visokim 6 i širokim čak 14 metara, koje je proizvela kompanija koja inače oprema brodogradilišta i aerodrome.

 

 

Vrata su izrađena od aluminijuma, a tokom noći njihova velika površina služi kao platno za projektovanje filmova.

 

 

Svaki dan kuća prolazi kroz isti ciklus – budi se ujutru i zatvara uveče. Ova rutina podseća na procese koji se dešavaju u prirodi, poput cveta koji prolazi kroz dnevnu i noćnu fazu.

 

 

 

Detaljnije objašnjenje arhitekte o tome kako kuća funkcioniše možete pogledati u sledećem video prilogu.

 

 

Foto: KWK Promes