PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća koja se razdvaja nakon razvoda

  • Objavljeno:
  • 16.8.2016

Nesvakidašnja konceptualna kuća mogla bi da spase muke oko podele nekretnine sve parove koji odluče da ne žive više zajedno. Nekadašnji partneri jednostavno bi mogli da odvoje svoj deo kuće i nastave život u zasebnom i u potpunosti funkcionalnom domu.

 


   Modularna Tetris kuća

 

   Holandski arhitekta Janjaap Ruijssenaars predstavio je prototip modularnog objekta za                    stanovanje koji može da se transformiše kao u čuvenoj igri po kojoj je ceo projekat i dobio ime.

 


 

Na kontroverznu ideju da stvori kuću koje se može razdvojiti kada i par, došao je ekspert za pop kulturu Omar Kbiri. Sa povećanjem broja razvoda svake godine, Kbiri veruje da će njegov koncept dobiti na popularnosti, naročito u Belgiji, Portugalu i Mađarskoj u kojima su stope razvoda među najvišim na svetu.

 

Kbiri se obratio arhitektama holandskog studija "OBA" koji su osmislili jedinstven novi dizajn kuća, nazvanih "Prenuptial housing". Plutajući dom se sastoji iz dve nezavisne strukture koje deluju kao jedna celina.

 

 

"Kako svi živimo u Amsterdamu i viđamo mnogo domova na kanalima, ideja o razdvojivom plutajućem domu javila se vrlo brzo već na prvim sastancima", objasnio je Vincent Ringoir iz studija OBA.

 

Napravljene od laganih karbonskih vlakana i drveta, prefabrikovane strukture se kao u popularnoj igrici Tetris uklope jedna u drugu, a jednostavan mehanizam ih drži spojene.

 

 

"Kada se partneri razdvoje, i kuća se doslovno rastavi. A kako bi bilo lepo da se zasebne celine jednog dana spoje kada nova veza procveta", nastavio je Ringoir.

 

Tim planira da izgradi prototip kako bi testirali dizajn kuće, a prve narudžbine će početi da se primaju početkom 2017. godine.

 

 

Foto: Studio OBA