PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća koja briše granicu između enterijera i eksterijera

  • Objavljeno:
  • 10.5.2016

Japanski studio "Suppose Design Office" projektovao je interesantnu kuću u gradu Tošigi u Japanu. Beli metalni krov ispresecan otvorima spušta se do zemlje štiteći terase i baštu koje vlasnici mogu koristiti tokom cele godine.

 


   Japanski arhitekta osmislio kuće koje povezuju ljude

 

   Arhitekta Kazuyasu Kochi osmislio je vrlo neobičan koncept kuće sa velikim otvorom u srcu              objekta koji služi za vizuelno povezivanje svih prostorija u kući, ali i svih ukućana.

 


 

Uzana bašta prostire se duž jedne strane kuće i spaja se sa prostranim dnevnim boravkom u prizemlju. Direktno iznad, na prvom spratu, nalazi se balkon, dok je još jedna terasa smeštena na samom vrhu kuće. Ove delimično pokrivene zone kreirane su s namerom da izbrišu jasnu granicu između enterijera i eksterijera kuće.

 

 

 

"Između volumena kuće i krova nalazi se središnja zona koja postepeno spaja unutrašnjost i spoljašnjost. Ona stvara zaklon i utiče na termalnu izolaciju", objašnjavaju arhitekte studija "Suppose Design Office".

 

 

"Takođe, ova zona pruža mogućnost da se spoljašnjost aktivno koristi. Porodica može ručati na svežem vazduhu ili koristiti baštu i kad pada kiša, što menja atmosferu svakodnevnog života u uobičajenoj kući", nastavljaju iz studija.

 

 

 

Impresivan krov bio je polazna tačka prilikom dizajniranja kuće, nakon kojeg je studio kreirao tri sprata predviđena za stambeni prostor. U prizemlju se nalaze dnevna soba sa trpezarijom, kuhinja i kupatilo.

 

 

Na prvom spratu su smeštene dve spavaće sobe, toalet i ostava, dok se na poslednjem spratu pored terase nalazi i malo potkrovlje.

 

 

Foto: Toshiyuki Yano