PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća iz snova za 3000 funti

  • Objavljeno:
  • 2.4.2014

Velšanin Sajmon Dejl (Simon Dale) sagradio je organsku kuću sa malim uticajem na životnu sredinu koja svojim dizajnom neodovljivo podseća na kuću Hobita u filmu Gospodar prstenova.

 

Ova prirodna kuća izgrađena je u srcu šume u prelepim predelima Velsa, a koristi solarnu tehnologiju za osvetljenje, hlađenje, korišćenje računara i slušanje muzike. Izgradnja kuće trajala je oko četiri meseca, a Dejl je za celokupnu kuću potrošio svega 3.000 funti.

 

Osnovni cilj je bio da se izgradi maksimalno održiva i prirodna kuća, pa su podovi, zidovi i krov izrađeni od hrastovine i slame, dok je krov dodatno prekriven vegetacijom. Cela kuća je omalterisana krečnim malterom, koji izuskuje manje energije pri proizvodnji cementa.  

 

 

Zanimljivo je da se Sajmon Dejl nikada nije bavio ni građevinom, ni stolarstvom, ali je svoj poduhvat doživeo kao mali doprinos izgradnji održivih objekata koji čuvaju planetu. A Dejl je mislio na svaku sitnicu, pa je kuća ukopana u brdo da bi imala što manji vizuelni uticaj na prirodu, kamenje i blato dobijeno iskopavanjem je iskorišćeno za potporne zidove i temelje, a hrastovina je uzeta iz okolnih šuma.

 

Odlična izolacija zidova, poda i krova je obezbeđena uz pomoć slame, a celokupan prostor se greje peć na drva. Čak se i frižider ne hladi električnom energijom, već hladnim vazduhom koji dolazi podzemnim putem ispod temelja, voda dolazi sa obližnjeg prirodnog izvora, a solarnim panelima se obezbeđuje energija za osvetljenje i uređaje koje pokreće samo struja.

 

 

 

 

Foto: simondale.net