PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća iz bajke u engleskoj grofoviji Eseks

  • Objavljeno:
  • 21.9.2015

Mirno selo Vrebnes u istočnoengleskoj grofoviji Eseks nije se izdvajalo po svojoj arhitekturi, sve do pokretanja maštovitog projekta "Kuća za Eseks" arhitektonskog biroa "FAT". Projekat je ostvaren u saradnji sa dobitnikom čuvene Tarnerove nagrade umetnikom Grejsonom Perijem (Grayson Perry).

 


   Najneobičnije kuće na svetu

 

   Arhitekte koje su se poigrale dimenzijama, bojama i oblicima i koji su kuće osmišljavali                    inspirisani kućama iz bajke, oduševili su svet svojim delima. 

 


 

Postojeća stara kuća renovirana je i pretvorena u čudesno zdanje prema željama filozofa i kritičara Alana de Botona. "Kuća za Eseks" zamišljena je kao svetilište posvećeno fiktivnom liku Džuli Koup, koja predstavlja realnu, svakodnevnu ženu iz okruga Eseks.

 

 

Originalne reljefne pločice sa motivima koje je osmislio Peri, skulpture na vrhovima tornjeva i upadljivi dimnjak na blistavom zlatnom krovu, čine da kuća hrabro odskače od ostalih građevina u maloj zajednici. 

 

 

Prednja strana kuće izgledom i dimenzijama podseća na običnu kuću, dok se sa zadnje, impozantne strane kuće ulazi u dramatičnu dnevnu sobu koja imitira kapelu. 

 

 

Uprkos neobičnom spoljašnjem izgledu, plan kuće je gotovo tradicionalan. Na prizemlju se nalaze dnevna soba i kuhinja, dok su na spratu smešteni  kupatilo i spavaća soba. Živopisan enterijer ukrašen tapiserijama, skulpturama i slikama priča priču o životu i smrti Džuli Koup. Džuli je rođena u Eseksu, dva puta se udavala i poginula je u sudaru sa motorom.

 

 

Na reljefnim pločicama kojim je obložen kamin u trpezariji, ponavlja se motiv trudne Džuli. Spavaću sobu krasi ogromna tapiserija na kojoj se nalaze Džuli i njen drugi muž Rob.

 

 

Dnevna soba sa dva mala unutrašnja balkona je gotovo kao pozorište u kojem se odvija poslednji čin predstave. Sa plafona teatralno visi motor i nagoveštava tragičan kraj.

 

 

"Kuća za Eseks" je prva kuća na kojoj je radio Peri, a ujedno i poslednji projekat biroa "FAT". Kuća je sada dostupna za izdavanje na ograničene periode tokom praznika.

 

 

Ako vam se dopadaju maštovito uređeni enterijeri, zavirite i u loft koji izgleda kao umetnička instalacija, a pogledajte i kako je portugalska umetnost pronašla mesto u pariskom enterijeru.

 

Foto: wallpaper.com /  living-architecture.co.uk / josephscissorhands.blogspot.com