PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća i koliba u stanu

  • Objavljeno:
  • 13.4.2014

Adam Friza je multimedijalni umetnik. Slika, pravi kolaže, skulpture i instalacije, fotografiše. Tjeri Ćiao je arhitekta i dizajner. Njih dvoje žive u jednosobnom loftu  koji su sami osmislili i često ga izdaju osobama sa sličnim umetničkim i duhovnim prioriteima.

 

Loft se nalazi u kvartu Bušvil u Bruklinu. Udaljen je samo dva bloka od Bogart ulice koja je polazna tačka za obilazak Brunsvika. Okružuju ga galerije, barovi, kafići, prodavnice prirodne hrane koje rade 24 sata, ali i neki od najboljih restorana u Bruklinu, tako da je ovo pravi kraj za dizajnere i umetnike.

 

Umesto da loft s visokom tavanicom i velikim prozorima pregradi s dve spavaće sobe, Tjeri Ćiao je došla na ideju u njemu osmisli jednu kabinu i jednu kućicu na drvetu. Kabina se izdaje, a kućica je njena i Adamova radionica, studio i prebivalište. Tako je loft postao „seoska zajednica“ u kojoj njeni žitelji imaju utisak da žive „napolju“.

 

“Male kabine ili kolibe veoma su jednostavne za postavljanje“, kaže Tjeri koja je, od kada su mediji saznali za njene ideje i za njih zainteresovali svet, postala savetnik za dizajniranje novih arhitektonskih inspiracija.

Cigle na zidovima su vidljive, a na podu pravi parket. U loftu ima mnogo umetničkih radova, nameštaja i predmeta koje su ona i Adam napravili i koji se mogu kupiti.

 

Tjeri je ulazna vrata ovih kućica okrenula ka velikim prozorima tako da su one veoma svetle i omogućavaju pogled na vrtove, nebo i uzavrelu ulicu. Pored spavaćih kabina ima mesta i za odeću, kutak za rad i nezaobilazno zelenilo ispred svake jedinice. Iz lofta postoji pristup krovu s koga se vidi ceo Bruklin i Manhetn.

 

 „Možemo da budemo i vodiči jer ovaj kraj obiluje zanimljivim životom za osobe koje žele da otkrivaju mladalački život i koje su zainteresovane za umetnost“, preporučuje se Adam Friza. „Jedna noć u kolibi košta 100 dolara, ali upozoravamo alergične da imamo mačku“, dodaje u šali Adam.

 

Od kada su Tjeri i Adam za goste otvorili svoj loft, u njemu je do danas borailo oko 60 gostiju iz 15 zemalja sveta, a par je upravo otvorio i malu galeriju i biblioteku koji bi mogi da posluže novim gostima, umetnicma, dizajnerima i prijateljima.

 

Foto: adamfrezza.com / thedorseypost.com