PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kompletno opremljen dom u prirodi za 9000 dolara

  • Objavljeno:
  • 5.5.2014

 

Na poklonjenom parčetu zemlje na polju manga na Tajlandu, muzičar i fotograf Steve Areen izradio je fenomenalnu kuću za malo novca. Ovu kućicu osmislio je i dizajnirao Hajjar Gibran, lokalni dizajner i graditelj, koji je napravio seriju sličnih domova na svom imanju na severoistočnom Tajlandu.

 

Gradnja ove kuće koštala je 6000 dolara, a nameštaj i neophodne sitnice 3000 dolara. Ova cena varira od države do države, pa se troškovi materijala moraju proračunati, kako bi se maksimalno uštedelo. Sve što je moguće uraditi i napraviti, treba uraditi samostalno.

 

Betonski blokovi poslužili su za gradnju primarne strukture, a oblik je sličan onom koju ima iglo. Kružne drvene strukture sa staklenim površinama omogućavaju da ova kuća dobija mnogo svetlosti. Završni slojevi maltera se u unutrašnjosti i spoljašnjosti obrađuju na kraju, kako bi se postigle oble forme i kuća uklopila u eksterijer. Velike staklene površine omogućavaju da se eksterijer i enterijer stapaju, ali i da svetlost nesmetano ulazi u prostoriju.

 

Održive kuće predstavljaju budućnost, a unapređivanjem sistema izolacije može se doći do idealnih kuća za hladnije predele. Nameštaj je jednostavan, izrađen isključivo od prirodnih materijala, potpuno stopljen sa prirodom. Raznobojne tkanine inspirisane su lokalnim folklorom, što kući daje šarm mesta na kome je sagrađena. Potpuno autentična i originalna, ova kuća može biti ekološki i finansijski održivi odgovor na sve skuplje životne uslove.

 

 

Foto: steveareen.com