PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako su Eskimi otkrili tajnu za toplu kuću iz snova

  • Objavljeno:
  • 1.3.2019

Da li ste se ikada zapitali kako zapravo nastaje kuća iz snova? Koji je prvi korak i šta obavezno mora da ima? Odgovor pronalazimo tamo gde ga možda i najmanje očekujete. Kod Eskima. 

 

Iako su nam besprekoran dizajn i moderan izgled prve asocijacije za dom iz snova, istina je da se najbitniji element zapravo nalazi na potpuno drugom mestu. Koliko god savršeno bila dizajnirana i besprekorno uređena, nema savršene kuće bez toplog i prijatnog ambijenta. I to zna svaki profesionalac. Svako ko je ikada gradio ili sagradio svoju kuću iz snova. Znaju to čak i Eskimi jer su davno otkrili najbitniju tajnu svakog doma.

 

A da li ste se ikada zapitali zašto se njihov iglo pravi baš od snega? I kako je on postao savršen dom čak i u najtežim prirodnim uslovima? Tako što su upravo Eskimi otkrili kako da ga efikasno zagreju, i to uz pomoć samo jedne sveće. A u čemu se krije njihova tajna?

Prilikom izgradnje igloa ne koristi se bilo koji sneg, već sneg koji je dugo bio izložen vetru, pa ima potrebnu čvrstinu neophodnu za gradnju. Eskimi su otkrili da je vazduh najbolji termoizolator i da sneg izložen vetru sadrži brojne "vazdušne džepove" koji obezbeđuju idealnu termoizolaciju i zadržavaju toplinu u njihovom budućem iglou. U tome se krije njihova tajna i zato danas nema zime za Eskime.

 

 

Šta smo naučili od Eskima?

 

Prva i najbitnija lekcija – nije sve u dizajnu. Osnovni element o kojem moramo da razmišljamo jeste toplotna izolacija. Ona nam obezbeđuje toplu kuću i prijatan ambijent, čak i u najtežim vremenskim uslovima. A to je uvek na prvom mestu. To je bazični element kuće iz snova jer ona danas ne može da bude samo lepa, već i efikasna.

 

Stoga je kompanija XELLA primenila isti recept u slučaju YTONG Termobloka. To je građevinski materijal koji omogućava odličnu toplotnu izolaciju, uz izuzetnu masivnost, trajnost i otpornost na pritisak. Nijedan drugi građevinski materijal ne povezuje visoku stabilnost i optimalnu toplotnu izolaciju bolje od YTONG-a. A tajna te idealne kombinacije i odlučujućih prednosti nalazi se u jedinstvenoj ćeliskoj strukturi YTONG materijala jer milioni malih vazdušnih ćelija sadržanih u YTONG Termobloku efikasno sprečavaju gubitak energije i osiguravaju vrhunsku termoizolaciju.

 

I baš kao što sneg sadrži "vazdušne džepove" i osigurava posebnu termoizolaciju igloa, tako i YTONG zahvaljujući vazdušnim ćelijama u svojoj strukturi obezbeđuje izuzetnu izolaciju naših objekata. Iako su naši današnji domovi komforniji i veći od igloa, pa ih ne možemo zagrejati poput Eskima, možemo da ostvarimo značajne uštede u energiji za grejanje i hlađenje, a upravo to su danas ključne karakteristike kuće iz snova. I upravo to je cilj kojim se vodio YTONG prilikom traganja za materijalima koji će biti efikasniji i proizvoda koji će donositi uštede iz snova.

 

 

Patentiran sistem gradnje i optimalna mikroklima

 

Da bi dodatno unapredio sam proces gradnje i karakteristike objekata, osmišljen je i patentiran YTONG sistemu gradnje. Njegova najveća prednost ogleda se u velikim dimenzijama blokova i zidanju malterom u tankom sloju jer ta kombinacija omogućava veoma brzu i energetski efikasnu gradnju, pri kojoj su gubici energije svedeni na minimum. Baš kao kod Eskima jer u klimatskim uslovima u kojima oni žive nema prostora za greške.

 

Izuzetna termoizolaciona moć YTONG-a potiče od osobine materijala da gotovo ne akumulira toplotu u zidovima, pa se samim tim prostor greje znatno brže i efikasnije. Upravo zato se u objektima izgrađenim od ovog materijala ostvaruju značajne uštede u računima kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje.

 

Još jedna bitna prednost potiče od činjenice da se YTONG Termoblok pravi od sirovina koje nas okružuju, pa je taj materijal potpuno prirodan i sastoji se od kvarcnog peska, kreča, cementa, gipsa i vode. Prirodani sastav obezbeđuje izuzetnu paropropusnost YTONG Termobloka i daje mu apsolutnu prednost u odnosu na druge građevinske materijale. Drugim rečima, zidovi izgrađeni od YTONG-a "dišu", nema kondenzacije vlage u prostorijama, a samim tim ni uslova za stvaranje buđi.

 

Kako do tople kuće iz snova

 

Svi znamo da izgradnja porodične kuće nije jednostavan proces i stoga je podrška profesionalaca izuzetna prednost na tom putu. Idealno rešenje za one koji tragaju za dugoročnim uštedama prilikom gradnje svog doma može biti upravo investicija u materijale za gradnju ili termoizolaciju stambenog prostora koji će praktično sami sebe otplatiti kroz osetno niže račune za grejanje i hlađenje, ali i kroz uštedu na kvadraturi i uštedu u vremenu gradnje.

 

"Ako koristite opeku, trebalo bi koristiti i određenu izolaciju, često i neki blok iza toga, i tako već dolazimo do zidova prevelikih debljina, što značajno poskupljuje i gradnju i ugradnju. Za razliku od te prakse, sa Termoblokom debljine od 30 ili 37,5 cm dobijate sve to i tako smanjujete trošak ugadnje, dobijate više stambenog ili poslovnog prostora, a osigurali ste da vaša kuća ili zgrada sigurno dobija energetski razred klase A. Istovremeno, pošto je naš blok laganiji i većih je dimenzija, normalno je i da gradnja ide brže. Dokazano je da se sa YTONG-om u odnosu na konvencionalne blokove gradi između dva i dva i po puta brže. To je nešto što mi garantujemo i nešto što je  kompanija XELLA zaštitila kao svoj patent", objašnjava Plant manager fabrike YTONG blokova kompanije XELLA Dušan Peičić.

 

 

Stoga YTONG, osim pouzdanih i efikasnih materijala koji štede za vas, svima koji grade nudi i podršku svog stručnog tima ukoliko se odluče za YTONG sistem gradnje i niz besplatnih usluga u svim fazama izgradnje vaše kuće.

 

Cilj je uvek isti. Da ni u vašem domu ne bude zime i da ne razmišljate o računima, već da udahnete duboko i uživate u svom domu.

 

Izvor: PROMO