PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Kako izgleda tradicionalna japanska kuća

  • Objavljeno:
  • 16.6.2014

Nema većih stručnjaka od japanskih arhitekata kada je potrebno da i na najmanjem terenu podignu tradicionalnu kuću koja izgleda prostrano i udobno. Poznati manjak terena na ovom ostrvu učinio je da japanski arhitekti projektuju besprekorno osmišljene prostore.

 

Takođe prema tradiciji, život stanovnika kuća okrenut je unutrašnjosti, dok se mali otvori, okrenuti spoljašnjosti, ređaju u odnosu na unutrašnju funkciju. Zato njihove fasade izgledaju čudno i nezamislivo zapadnom svetu: prozor gore, prozor levo, dva za redom, jedan manji, drugi veći... Ipak, sve to daje izuzetan šarm neobičnim projektima.

 

 

Jun Igaraši, arhitekta iz Saporoa, projektovao je kuću u predgrađu ovog grada za četvoročlanu porodicu. Cela konstrukcija je od drveta već prema principima donetih zbog čestih zemljotresa. Postavio je tampon zonu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora (ne zaboravimo da je Saporo grad zimskih Olimpijskih igara i odgovarajuće klime) u vidu zavese od nerđajućeg čelika koje su postale svojevrsna bašta.

 

U samoj unutrašnjosti vidimo „japanski specijalitet“, pošto je teren skoro uvek mali, kuća se diže vertikalom za šta je potrebno stepenište. U Japanu ono može biti smešteno u uglu prizemlja, dok s prvog na drugi nivo polaze sa sasvim drugog mesta. Ovde vidimo dva od kojih jedno ima izuzetno lep zakrivljen oblik.

 

 

Nemojte da vas prevare galerije od svetlog drveta. One su, u stvari, spavaće sobe čija se posteljina smešta u elemente u zidu – tradicionalno japansko nasleđe, koje je, modernizovano, uspelo da preživi do danas.

 

 

Kuća je spolja obložena belim pločama, praktično je svuda belina kako bi se mali prostor učinio većim.

Sve u svemu, zgrada podseća na kućicu na drvetu ili iz dečjih bajki.

 

 

Foto: Daici Ano