PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Japanski arhitekta osmislio kuće koje povezuju ljude

  • Objavljeno:
  • 8.5.2015

Arhitekta Kazuyasu Kochi osmislio je vrlo neobičan koncept kuće sa velikim otvorom u srcu objekta koji služi za vizuelno povezivanje svih prostorija u kući, ali i svih ukućana. Tako iz svake prostorije ove neobične kuće možete videti sve druge prostorije, razgovarati sa svim drugim osobama bez obzira gde se nalaze, pa čak i ako niste na istom spratu.

 

Cilj arhitekte bio je da omogući maksimalno otvoren i povezan način života, sa konstantnim vizuelnim kontaktom, kako bi se na taj način maksimalno iskoristilo vreme provedeno sa drugim ukućanima. Lako se može pretpostaviti da je odsustvo intime osnovni nedostatak ovakvog koncepta, ali čak i taj nedostatak može da se ublaži uključivanjem privatnih prostorija u plan kuće.

 


   Kako izgleda tradicionalna japanska kuća

 

   Nema većih stručnjaka od japanskih arhitekata kada je potrebno da i na najmanjem terenu              podignu tradicionalnu kuću koja izgleda prostrano i udobno. 

 


 

Ovaj zanimljiv koncept vrlo brzo je privukao pažnju mnogih Japanaca, pa su prvi projekti već sprovedeni u delo u Nigati i Tokiju, a mi vam otkrivamo kako izgledaju prvi "domovi koji povezuju ljude".

 

Jednospratna kuća u Tokiju

 

"Kochi Arhitect’s Studio" renovirao je tipičnu jednospratnu kuću u predgrađu Tokija kojoj je pretilo rušenje. Arhitekta Kazuyasu Kochi predložio je renoviranje građevine i centralnim otvorom povezao osam prostorija kuće.

 

Otvor je pozicioniran u centru građevine i pored zajedničkih prostorija postoje i privatne. Svaka drvena ploča ofarbana je u drugu boju, dajući enterijeru apstraktnu notu. Kazuyasu smatra da će u budućnosti, zbog ubrzane depopulacije Japana, porodice imati više prostora za život i veće prostorije u kući.

 

Dvospratna kuća u Nigati

 

Dvospratna kuća u prefekturi Nigata u Japanu ima nesvakidašnji heksagonalni otvor u središtu koji služi da se vizuelno povežu prostorije doma. Kuću "Kame" osmislio je i izgradio "Kochi Arhitect’s Studio" koristeći drvenu strukturu koja je omogućila dizajnerskom timu da napravi veliki  otvor u srcu plana kuće. Kuća je sagrađena u okviru novog plana stambenog razvoja.

 

Prostorije doma podeljene su na dva nivoa: garaža, gostinjska soba i kupatilo na prizemlju, dok se kuhinja, trpezarija i spavaća soba nalaze na spratu. Plan kuće pruža otvoren i povezan način života, sa konstantnim vizuelnim kontaktom, i omogućuje da se  maksimalno iskoristi vreme provedeno zajedno u kući.

 

Domino sistem kuće

 

Kuća "Amida" predstavlja reformaciju Le Korbizjeovog domino sistema kuće, zadržavši slobodan plan, betonske ploče i tanke stubove. Nivoi između tri vertikalne zone, nazvani slobodnim sekcijama, pružaju vertikalnu integraciju prostorija. Svaki nivo ima zasebnu funkciju: kuhinja, kupatilo, garaža, gostinjska soba i krovne terase.

 

Hodnik uvodi posetioce u centralni deo kuće koji sadrži privatne prostorije iz kojih se mogu nazreti zbivanja na gornjim nivoima. Zidovi postoje samo kao spoljni omotač građevine, dok je unutrašnjost oslobođena pregrada i naglašeni su samo nivoi kuće.

 

 

 

Ako vam se sviđaju kreativna rešenja za kuće, obavezno pogledajte i rotirajuću kuću u Iranu, ali i kuću koja menja oblike.

 

 Foto: Takumi Ota / Kazuyasu Kochi / Daici Ano