PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Inspirativne baštenske kućice

  • Objavljeno:
  • 23.8.2015

Baštenske kućice ne služe više samo za odlaganje alata i stvari koje retko koristimo ili nam je žao da bacimo. Širom sveta vlasnici pronalaze maštovite načine da osmisle pomoćne kućice u svom dvorištu, prilagođavajući ih sopstvenom načinu života.

 

Predstavljamo vam neke od najkreativnijih baštenskih kućica na svetu, od onih koje služe kao kancelarije i igraonice za decu, preko dvorišnih spa centara, pa sve do kućica za uživanje i umetnički studio.

 


   Fascinantna kućica: Kutak za spavanje, kuhinja i kupatilo u samo 10 kvadrata

 

   Arhitekte iz Tengbom Architects studija osmislili su sjajan način da u svega 10 kvadrata                    smeste kutak za spavanje, kuhinju i kupatilo.

 


 

1. Baštenska kancelarija, London, Velika Britanija

 

Arhitekta Patrik Mičel iz studija Platform 5 Architects osmislio je baštensku kućicu zaobljenih linija koja će poslužiti kao kreativno mesto za vlasnicu koja se posvetila pisanju knjige. Želja vlasnice je bila da njena kućica podseća na umetničko delo u dvorištu.

 

Smeštena između zidova dvorišta iza kuće iz polovine prošlog veka, kućica služi i kao ostava i kancelarija. Na jednoj strani kućice nalazi se prostorija za rad, a na drugoj  mala prostorija za odlaganje alata.

 

 

LEFESTYLE TREND: Top 5 spektakularnih spa centara na svetu

 

2. Dvorišni spa centar, Stokholm, Švedska

 

Ova kućica u nordijskom stilu – moderna, čistih linija i napravljena od ekoloških materijala, poslužila je vlasnicima kao mesto za relaksaciju. Paneli i terasa konstruisani su od Superdrveta, skandinavskog bora koji je prošao kroz patentirani proces u kom se drvo obogaćuje agensima protiv gljivica koji štite drvo bez opasnih hemikalija.

 

Pošto električna energija nije potrebna za saunu, ovakva kućica može biti smeštena bilo gde. Unutar kućice nalaze se klupe, a sa rezervoarom vode povezanim na peć saune, vlasnici se mogu tuširati nakon saune i na terasi.

 

 

PREPORUKA: Dekorativni plafoni za bazene u kućama i hotelima

 

3. Igraonica za decu, Val Tidone, Italija 

 

Ova pomoćna zgrada inspirisana je tradicionalnim seoskim kućicama i ambraima. Arhitekta je projektovao kućicu za sebe i svoju porodicu. Tradicionalni materijali, kao što su cigla i drvo, korišćeni su kako bi se postigao moderan izgled sa dozom nostalgije. Vrata i prozori napravljeni su od gvožđa, a krov od recikliranog crepa.

 

Prilikom planiranja kućice, vođeno je računa o njenoj održivosti. Njen položaj omogućava maksimalnu izloženost zimskom suncu, dok je tokom letnjih meseci izloženost minimalna, dok materijali koji su korišćeni osiguravaju visok nivo izolacije.

 

 

4. Kućica za uživanje, Tokio, Japan

 

Ova šarmantna kućica čudnog oblika deluje kao brdašce okruženo biljkama. Sa krovom prekrivenim travom savršeno se uklapa u umirujuće baštensko okruženje.

 

Zidovi su napravljeni od kedrovine i uramljeni nerđajućim čelikom. Predviđena je privatna porodična okupljanja, pa je enterijer miran i  jednostavan. Prostor je dekorisan umetničkim delima, antičkim keramičkim predmetima i japanskim tradicionalnim dekorativnim predmetima. Na maloj terasi nalazi se ljuljaška za uživanje u prirodi.

 

PROČITAJTE I: Pokretna eko kuća za avanturiste

 

5. Umetnički studio, Santa Barbara, SAD

 

Kućerak od svega 8,5 kvadratnih metara uključujući i terasu ima mnogo namena. Vlasnicima služi kao mesto za slikanje i vajanje i osmišljavanje projekata, pruža privatnost dvorištu, skriva kante za đubre od pogleda, i služi kao ostava.

 

Napravljena je za svega dve nedelje od recikliranih materijala. Providan krov i prozori stvaraju prijatan i svetao prostor za rad.

 

Foto: houzz.com / platform5architects.com / addaroom.eu