PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Inspirativan stan jarkih boja

  • Objavljeno:
  • 8.5.2014

Francuska dekoraterka Sara Lavoan izuzetno voli boje i ne ustručava se da ih koristi. U njenom stanu u Parizu koristila je crnu za medija sobu, žutu za trpezariju, crno belu za salon, odnosno kombinaciju koju najviše voli pomešanu s malo jake boje.

 

Inspirisan egzotičnim putovanjima na Bali, u Indiju i Maroko, dizajn njenog stana u sebi nosi Mondrijan žutu i tirkizno plavu. Naravno, izbor boja prevashodno zavisi od veličine i volumena prostora. Stan u kome živi s mužem Markom, poznatim francuskim pevačem, i troje dece, tipičan je savremen pariski stan: uvek postoji prostor koji je obojen u crnu boju i dekorisan s mnogim umetničkim predmetima jer Sara voli da meša raznovrsne stilove – Fabris Iber, Araki...

 

Sara Lavoan koristi sopstvenu liniju nameštaja napravljenog od plemenitih materijala i bezvremenih oblika. Smatra je da je korišćenje Ibeja (eBay) sjajna stvar jer „imaju stara ogledala i lampe po niskim cenama“, mada nije na odmet svratiti na čuveni buvljak u Sent Uenu.

 

Ipak, u Parizu postoji jedna kultna prodavnica koja je pravi pariski imperativ za oblačenje i nameštaj – Colette u kojoj Lavoan nabavlja neizostavno potrebne kućne potrpštine. Voli vanvremeske komade, mešanje žanrova i epoha. Zagovara smelu upotrebu boja. Koristi sopstvenu liniju nameštaja napravljenog od plemenitog materijala i vanvremenskih formi.

U  trpezariji je smešten rukom rađen sto (Kara Mobilier), na njemu lampa Florans Lopez, dok su stolice i klupa delo same Sare Lavoan kao i sofa „Yasmine“, lampa s drvenim abažurom i stolice vintidž.             

 

Za madam Lavoan, pored boja, važno je i osvetljenje. Raspoređuje ga na mesta koja pružaju indirektnu svetlost i koristi mnogo  sveća. Umetničke slike su takođe važan element u njenom dizajnu, kao i fotografije i ogledala. U biblioteci se nalazi luster „Vertigo“ Konstance Manc, u hodniku lampe Paole Navone (Gevrasoni), dok su stolice kupljene na buvljaku.

 

Omiljeni prostor dekoraterke Sare Lavoan je njena spavaća soba koju je oplemenila bojom koju najviše voli - tamno plavom i koja „sjajno ide uz ogromne prozore koji gledaju na zelenilo“.