PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Impresivna kuća na litici sa drvenim egzoskeletom

  • Objavljeno:
  • 9.4.2016

Čileanski studio "Mas Fernandez Arquitectos"  projektovao je mirnu kuću za odmor "Tunquen House" koja nudi spektakularan pogled na Južni Pacifik.

 


   Kuća u steni kakvu još niste videli

 

   Kada pomislimo na kuću na litici, zamislimo raskošnu vilu sa impresivnim pogledom na more.      Ova kuća, međutim, takvu viziju u potpunosti okreće naglavačke.

 


 

"Elizabetina kuća", kako je prozvana u čast vlasnice, odiše jednostavnošću i elegancijom. Smeštena je u mestu Tankven, udaljenoj zajednici u kojoj su kuće razbacane po morskom pejzažu.

 

 

Petnaest drvenih "rebara" formira egzoskelet oko kuće. Ove izložene strukturalne grede pozicionirane su tako da stoje u ravni sa ulaznim vratima i prozorima kuće i uokviruju prostranu terasu koja se nalazi sa zadnje strane.

 

 

Oblik i orjentacija kuće određeni su stenovitim terenom i dramatičnim pogledom. Pozicionirana je i tako da obezbedi zaštitu od jakih morskih vetrova.

 

 

"Dizajn je ponikao iz potrebe da se kreira neka vrsta skloništa. Predeo koji je prilično neravan, vetar i blizina šume zahtevali su da kuća dobije neku vrstu štita koji će stvoriti osećaj pokrivenosti  i zaštićenosti", rekao je suosnivač studija Kristobal Fernandez.

 

 

Borovo drvo je korišćeno kao osnovni materijal za gradnju kuće. Upotrebom lokalnog drveta koje je poznato lokalnim stolarima olakšan je proces izgradnje kuće.

 

 

"Korišćeno za zaštitnu strukturu i za fasadu kuće, drvo spolja karakterišu dve nijanse koje razdvajaju njegovu funkciju – crna za strukturu, a siva za fasadu. Unutra smo naneli belu farbu koja je ispunila kuću svetlošću", rekao je Fernandez.

 

U središtu kuće smeštena je dnevna soba otvorenog plana sa kuhinjom i trpezarijom.Sa jedne strane kuće nalazi se glavna spavaća soba, dok su sa druge smeštene dve manje sobe.

 

 

Foto: Nico Saieh