PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Fascinantna kuća na litici

  • Objavljeno:
  • 11.10.2014

Australijska firma “Modscape Concept” projektovala je fascinantnu petospratnu kuću se nalazi na samoj ivici litice na jugozapadnoj obali Viktorije u Australiji. Simbolično je nazvana “Kuća na litici” (Cliff House), a nastala je kao odgovor na sve veći broj klijenata koji istražuju mogućnosti za život na ekstremnim priobalnim parcelama u Australiji.

 

Kuća je dizajnirana na zahtev jednog australijskog bračnog para koji želi dom za odmor na nekom "ekstremnom" mestu. Vlasnici bi u kuću ulazili kroz garažu na najvišem spratu, a liftom bi se spuštali do poslednjeg. Prefabrikovani moduli su rasporđeni u vertikalnom planu, a sobe su naslagane jedna na drugu i održavane bezbedno na mestu sa posebno projektovanim čeličnim nosačima.

 

Ovaj neobičan modularni dom je inspirisan oblikom školjke, oslanja se na trup i prostire se u potpunosti van litice. Sastoji se od pet spratova, tri spavaće sobe na dva nivoa, a ima čak i svoj spa kutak. Velika kuhinja po planu je smeštena na drugom spratu, dok su treći i četvrti planirani za spavaće sobe. Na najniži nivou, koji se iz očiglednih razloga u ovom slučaju ne može nazvati prizemljem, stanari će moći da uživaju u džakuziju i roštilju na otvorenom.

 

Enterijer je opremljen minimalističkim nameštajem kako bi se naglasila veza između okeana i horizontal, a pogled koji obezbeđuje neobična lokacija ove kuće jednostavno ostavlja bez daha.

 

Ovaj projekt je još uvek u fazi koncepta, ali bi izgradnja ovakvih kuća ubrzo mogla da postane uobičajena ukoliko bude dovoljno zainteresovanih kupaca.

 

Foto: modscape.com.au