PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Energetski efikasni materijali za udoban dom i manje troškove

  • Objavljeno:
  • 19.3.2019

Savremene kuće i zgrade su mnogo više od opeke i gipsa. Dizajneri i graditelji danas mogu da biraju između mnoštva energetski efikasnih materijala za izgradnju objekata koji kombinuju udobnost unutrašnjeg prostora uz niže troškove energije i manji uticaj na životnu sredinu.

 

Toplotna efikasnost

 

Prilikom renoviranja ili projektovanja novih zgrada, odgovarajuća kombinacija dizajna i izolacije može značajno da utiče na performanse zgrade. Na primer, važno je izbegavati toplotne mostove koji mogu da izazovu kondenzaciju. Takođe, projektanti i graditelji treba da uzmu u obzir toplotnu efikasnost odabranih izolacionih materijala. Vrednost lambda, poznata i kao toplotna provodljivost, iskazuje koliko dobro materijal izoluje u savršenim uslovima: što je vrednost niža, to su performanse bolje.

 

Obezbeđivanje energetski efikasnih konstrukcija

 

Međutim, energetski efikasna konstrukcija ne zavisi isključivo od niske lambde. Da li će instalacija izolacije biti jednostavna i laka? Čak i mali vazdušni džepovi, na primer kod izolacije nepravilnih oblika kao što je stari krov ili zid, mogu imati drastičan uticaj na energetske performanse.

Budući da se prva promena ili obnova zgrade obično radi nakon 30 do 50 godina, važno je razmotriti kako će materijal da se ponaša na duge staze.

 

 

Šta obavezno morate da znate pri izboru izolacionih materijala? 

 

Performanse tokom celog radnog veka

 

Neki izolacioni materijali sadrže gasove koji mogu da se rasprše tokom vremena, čime se smanjuje izolaciona vrednost.

 

Dimenzionalna stabilnost

 

Iako određeni materijali mogu da imaju nisku vrednost lambda kada se kupuju, oni se mogu akumulirati ili menjati tokom životnog veka zgrade usled promena temperature i vlažnosti, što može da smanji energetsku efikasnost.

 

Paropropusnost

 

U određenim izolacionim materijalima može da se nakupi vlaga, što utiče na energetske performanse i može rezultirati razvojem plesni ili gljivica. U idealnom slučaju, izolacija treba da dozvoli prolaz vlage.

 

 

Zašto baš izolacija od kamene vune? 

 

Za energetski efikasne i održive nove zgrade i renoviranje, idealan izbor je negoriva izolacija od kamene vune, najbitniji razlozi za to su sledeći:

 

• Jednostavna za ugradnju u stare i nove projekte.

• Ostaje na mestu tokom životnog veka zgrade.

• Tokom upotrebe zadržava svoj oblik i termička svojstva.

• Propušta paru i ne akumulira vlagu.

• Od prirodnog kamena koji obezbeđuje zaštitu od požara, dugotrajnost i odličnu zaštitu od buke.

 

Ako živite u nekretninama u kojima razmišljate da poboljšate izolaciju, ovo je odlična prilika da stvorite dom koji je i komforniji i ekonomičniji.

 

Sedam razloga za poboljšanje izolacije kuće

 

1. Štednja: manje energije, novca i emisija CO2.

2. Zaštita od požara: ROCKWOOL izolacija od kamene vune nije zapaljiva i pomoći će vam da zaštitite vas i vašu imovinu u slučaju požara.

3. Estetika: Spoljašnja izolacija može poboljšati izgled vašeg doma.

4. Više prostora: Nameštaj može biti postavljen na zidove bez straha od plesni i gljivica.

5. Komfor: Unutrašnja klima u vašem domu ostaje prijatna tokom cele godine, sa toplijim zidovima i podovima.

6. Mir i tišina: Izolacija može da smanji buku koja dolazi spolja ili iz susednog stana.

7. Duži životni vek nosive konstrukcije objekta: Kuća koja je izolovana od spoljašnje strane je manje podložna širenju zbog temperaturnih razlika, vlage i oštećenja plesni.

 

 

Izvor: PROMO