PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Elegantna vila koja pleni dizajnom

  • Objavljeno:
  • 5.4.2014

Arhitektonski biro ALTIUS iz Kanade dobro je poznat u svetu, a mnogobrojne nagrade koje su do danas dobili ukazuju na njihov kvalitet i savremenost u projektovanju. Predstavljamo elegantnu kuću koja može biti pravi putokaz i otkriti kako da kombinujete tamno i svetlo, kako da upotrebite drvo i zašto koristiti obojene kuhinjske elemente.

 

Ova prekrasna vila je nazvana “Tornkrest”, što se može prevesti kao “Kresta”. Podignuta je za šestočlanu porodicu koja često uživa u društvu svojih prijatelja.

 

Na planu prizemlja vidi se jasa ideja povezivanja unutrašnjeg prostora sa spoljašnjim. Kada se iz kuće pogleda s bilo kog mesta – vidik je otvoren ka vrtu, što pruža savršen pogled ka dnevnoj ili noćnoj svetlosti koja dolazi spolja i upotpunjuje enterijer koji je sam po sebi stvoren za uživanje.

 

Zanimljivo je da kuhinja i trpezarija nisu oštro odvojeni od salona, što je inače nov trend u enterijeru. Ova dva vitalna prostora podeljena su niskim kaminom i velikim „dimnjakom“. Žižna tačka je salon koji se nalazi u sredini prizemlja, a neizostavni tv prijemnik izmešten je u ćošak kuće i zatvoren zidovima.

 

Drvo ima izuzetno važnu ulogu u „Kresti“ i može se zapaziti praktično u svakom delu vile, od podova, preko hodnika do pasarela na spratu, a njegova uloga je posebno značajna u kupatilu jer jer ublažava oštrinu mermera.

 

Kada za kupanje ima „svoju sobu“ i okružena je staklenim kasetiranim zidova po ugledu na japanske pregrade.

 

Dnevni boravak je s duplom visinom i zahvaljujući mnogim staklenim površinama stvara utisak da diše u zajednici s vrtom. Sofe su spuštene na niži nivo, omaž enterijeru pedesetih godina prošlog veka, iznad koga vise lampe „Oblaci“ slavnog arhitekte Frenka Gerija.

 

Ukoliko ste ljubitelji naglašenijih boja, možete u svom domu učiniti isto što i arhitekti iz Altiusa, ali u kuhinji upotrebiti jarke boje za stolice i celu površinu elemenata, što će prostor učiniti razdraganijim i veselijim. Ako ste, pak, ljubitelji elegantnog i odmerenog stila, pratite rešenja iz ove elegantne vile i uredićete svoj dom bez greške. 

 

 

Foto: Greg van Riel / altius.net