PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekološka kuća od 180 evra

  • Objavljeno:
  • 7.2.2016

Penzionisani nastavnik Majkl Bak iz Engleske uspeo je da sagradi prelepu kućicu u svojoj bašti u selu Dedington za svega 180 evra, koristeći samo materijale koje je uspeo sam da pronađe.

 


   Kuća iz snova za 3000 funti

 

   Eko kuća Sajmona Dejla neodovljivo podseća na kuću Hobita u Gospodarima prstenova,                fascinira svojim dizajnom, ali i činjenicom da je izgrađena za samo 3.000 funti. Zavirite u jednu      od najkreativnijih kuća na svetu. 


 

Bak je dizajnirao kućicu na poleđini koverte, a zatim proveo dve i po godine prikupljajući materijal za gradnju. Parket  je potekao od komšijinog broda, dok je staklo za prozore dobijeno od prozora starih kamiona.  Čak je slama koja je korišćena za krov sakupljena sa okolnih polja.

 

 

Za izgradnju kuće od tridesetak kvadrata bilo je potrebno osam meseci, a pri tom nisu korišćene mašine koje pokreće električna energija. Kuća je sagrađena od prirodnih materijala, od mešavine ilovače, šljunka i slame.

 

 

 

U kući nema struje ni tekuće vode, ali obližnji potok predstavlja nepresušan izvor. Koliba se zagreva na peć na drva, a zahvaljujući dobroj izolaciji koju obezbeđuju prirodni materijali i ovčija vuna na plafonu, toplota se zadržava unutra. Obližnji izvor služi kao frižider, a toalet se nalazi u zasebnom objektu.

 

 

Bakova želja bila je da pokaže da izgradnja kuće ne mora biti nedostižan cilj i da za to ne treba izdvojiti mnogo novca. U toku gradnje ponestalo mu je slame i eksera, pa je 180 evra bilo sve što je Bak morao da uloži u kuću koja izgleda kao da u njoj žive Hobiti iz Gospodara prstenova.

 

 

Foto: entretantomagazine.com