PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Ekološka kuća kao arhitektonski dijamant

  • Objavljeno:
  • 19.9.2016

Dopola uronjena u peščani predeo ostrva Tersheling na severu Holandije, impresivna kuća za odmor prikladno je nazvana "Dune House" (Peščana dina). Luksuzna kuća uzdiže se poput dijamanta preko okolnih dina i nudi zadivljujuć pogled na Severno more.

 

Kuću je projektovao arhitektonski biro "Marc Koehler Architects" sa sedištem u Amsterdamu. Na njen jedinstven oblik u najvećoj meri su uticale prirodne sile koje dominiraju u okolini – lokalni vetrovi, more i sunce. Dizajn kuće je prvenstveno kontekstualan pa je iz ovog razloga svaki materijal odabran nakon pažljivog ispitivanja boja i tekstura nađenih u njenom okruženju.

 

 

Kao rezultat nastao je interesantan arhitektonski objekat, drveni dijamant čija svaka strana izgleda drugačije. Razne nijanse sive, braon, oker i zelene boje prenete su iz okoline kako na eksterijer, tako i na enterijer kuće.

 

 

Donji nivo kuće izgrađen je od livenog betona u tamnijoj nijansi sive kako bi podsećao na bazaltne stene koje se mogu naći na ostrvu, dok je beton korišćen za gornji nivo kuće ofarban u svetlu nijansu braon boje nalik peščanim dinama.

Kuća je obložena daskama od netretiranog crvenog kedra koji će tokom vremena menjati boju od oker do srebrnasto sive.

 

 

Plan kuće sastoji se iz niza platformi raspoređenih spiralno oko kamina koji predstavlja centralno jezgro kuće. Hodajući od platforme do platforme, svake par stepenika iznad prethodne, uviđa se interesantna vizuelna i prostorna veza između prostorija, ali i veza sa okruženjem kuće jer je svaki prozor oblikovan i pozicioniran na poseban način, uvek u zavisnosti od funkcije prostorije.

 

 

Tako su prozori u kuhinji postavljeni na standardnoj visini, u dnevnoj sobi postavljeni su niže, dok na najvišem nivou prozori od poda do plafona omogućuju pregledan pogled nadole.

 

 

"Dune House je inspirisana šetnjom preko dina u blizini kojih je kuća izgrađena, hodom od dine do dine, gore i dole u potrazi za mestom odakle se pruža najlepši pogled na more", navodi se iz biroa.

 

 

Kuća je opremljena sistemom za prirodno hlađenje koji je čini ekološkom. U severnu i južnu fasadu kuće ugrađene su rešetke kojima se može upravljati. Krov je opremljen pametnim ventilacionim sistemom koji otpušta prekomernu toplotu koja se podiže u gornji nivo kuće. Solarni paneli postavljeni su iza kuće, a unutrašnjost je opremljena štedljivim uređajima i rasvetom.

 

 

Delovi kuće izrađeni od drveta su laserski sečeni i prefabrikovani pre isporuke na ostrvo što je omogućilo drastično smanjenje vremena izgradnje i umanjilo narušavanje prirodne okoline tokom gradnje.

 

 

Foto: Filip Dujardin