PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Ekološka kuća kao arhitektonski dijamant

 • Objavljeno:
 • 19.9.2016

Dopola uronjena u peščani predeo ostrva Tersheling na severu Holandije, impresivna kuća za odmor prikladno je nazvana "Dune House" (Peščana dina). Luksuzna kuća uzdiže se poput dijamanta preko okolnih dina i nudi zadivljujuć pogled na Severno more.

 

Kuću je projektovao arhitektonski biro "Marc Koehler Architects" sa sedištem u Amsterdamu. Na njen jedinstven oblik u najvećoj meri su uticale prirodne sile koje dominiraju u okolini – lokalni vetrovi, more i sunce. Dizajn kuće je prvenstveno kontekstualan pa je iz ovog razloga svaki materijal odabran nakon pažljivog ispitivanja boja i tekstura nađenih u njenom okruženju.

 

 

Kao rezultat nastao je interesantan arhitektonski objekat, drveni dijamant čija svaka strana izgleda drugačije. Razne nijanse sive, braon, oker i zelene boje prenete su iz okoline kako na eksterijer, tako i na enterijer kuće.

 

 

Donji nivo kuće izgrađen je od livenog betona u tamnijoj nijansi sive kako bi podsećao na bazaltne stene koje se mogu naći na ostrvu, dok je beton korišćen za gornji nivo kuće ofarban u svetlu nijansu braon boje nalik peščanim dinama.

Kuća je obložena daskama od netretiranog crvenog kedra koji će tokom vremena menjati boju od oker do srebrnasto sive.

 

 

Plan kuće sastoji se iz niza platformi raspoređenih spiralno oko kamina koji predstavlja centralno jezgro kuće. Hodajući od platforme do platforme, svake par stepenika iznad prethodne, uviđa se interesantna vizuelna i prostorna veza između prostorija, ali i veza sa okruženjem kuće jer je svaki prozor oblikovan i pozicioniran na poseban način, uvek u zavisnosti od funkcije prostorije.

 

 

Tako su prozori u kuhinji postavljeni na standardnoj visini, u dnevnoj sobi postavljeni su niže, dok na najvišem nivou prozori od poda do plafona omogućuju pregledan pogled nadole.

 

 

"Dune House je inspirisana šetnjom preko dina u blizini kojih je kuća izgrađena, hodom od dine do dine, gore i dole u potrazi za mestom odakle se pruža najlepši pogled na more", navodi se iz biroa.

 

 

Kuća je opremljena sistemom za prirodno hlađenje koji je čini ekološkom. U severnu i južnu fasadu kuće ugrađene su rešetke kojima se može upravljati. Krov je opremljen pametnim ventilacionim sistemom koji otpušta prekomernu toplotu koja se podiže u gornji nivo kuće. Solarni paneli postavljeni su iza kuće, a unutrašnjost je opremljena štedljivim uređajima i rasvetom.

 

 

Delovi kuće izrađeni od drveta su laserski sečeni i prefabrikovani pre isporuke na ostrvo što je omogućilo drastično smanjenje vremena izgradnje i umanjilo narušavanje prirodne okoline tokom gradnje.

 

 

Foto: Filip Dujardin

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Porodični biser u Novom Sadu

  Idealan spoj inovativnih ideja, kvalitetnih materijala i besprekorne izgradnje utkan je u projekat jedne od najatraktivnijih novih kuća u Novom Sadu, čiji je kvalitet prepoznat na takmičenju Xella Triumph i ovenčan nagradom za Najbolju porodičnu kuću u 2019. godini.

  Saznaj više

  photo

  Kako da očistite kuhinjske ormariće

  Različite površine zahtevaju različite načine čišćenja. Zato je potrebno da prilagodite sredstvo vrsti materijala od kojeg je napravljen kuhinjski nameštaj. Otkrivamo vam različite tehnike čišćenja kako bi vaši kuhinjski ormarići – bilo da su od drveta, farbani ili lamelirani, uvek bili u savršenom stanju.

  Saznaj više

  photo

  Most koji "prkosi zakonima fizike"

  Kada se grade mostovi, najčešće se radi o potrebi da se prevaziđe prepreka u vidu veće vodene površine kako bi drumski ili železnički saobraćaj mogao neometano da funkcioniše. Ovaj most u Holandiji, međutim, stvari je postavio naglavačke.

  Saznaj više

  photo

  Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda

  Moskovski arhitekta Alexander Nerovnya poznat je po atraktivnim projektima gde objekte minimalističkog stila smešta u netaknute predele, kreirajući harmonične spojeve između izgrađenog i prirode.

  Saznaj više

  PR

  Otkrivamo tajnu najvećih ušteda u grejanju

  Grejanje na struju, drvo ili gas? I večita dilema – šta je najisplativije? Ovo pitanje je prva i najčešća greška koju pravite prilikom razmišljanja o tome kako da troškove na računima za grejanje smanjite na minimum.

  Saznaj više

  photo

  Kuća u kojoj raste drveće

  Brišući jasne granice između eksterijera i enterijera, arhitekti firme Vo Trong Nghia projektovali su i izgradili originalnu porodičnu kuću u vijetnamskom gradu Ho Ši Min, čije su prostorije ispunjene brojnim vrstama biljaka.

  Saznaj više

  photo

  Porodična kuća koja spaja moderno i rustično (DETALJAN PLAN)

  Ako ste u potrazi za prostranim i modernim domom ili vikendicom u kojoj će cela porodica da uživa, pronašli ste je. Predstavljamo vam detaljan plan kuće koja spaja prelep dizajn, funkcionalnost i prijatan ambijent, i to sve pod istim krovom.

  Saznaj više

  PR

  3 efikasna načina da unapredite porodične odnose uz pomoć uređenja enterijera

  Veća privatnost u domu je ključ boljih odnosa u porodici, pokazuje najnovije istraživanje o svakodnevnom životu kod kuće koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate prostor koji vam obezbeđuje više privatnosti za individualne i zajedničke aktivnosti u domu, a ujedno osnažuju i obogaćuju i vas i celu vašu porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Moderna planinska vikendica

  Atraktivna brvnara okružena šumama regionalnog parka Poisson Blanc u Kanadi je savršen primer kako male izmene u dizajnu mogu da transformišu klasičnu kuću sa spuštenim krovom u moderan i atraktivan objekat.

  Saznaj više

  PR

  Kako da kreirate stimulativan radni prostor u svom domu

  Što je veća privatnost u radnom okruženju, to su veće šanse za bolju produktivnost i uspeh u poslu, pokazuje najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate funkcionalni radni prostor koji istovremeno obezbeđuje manje stresa, veći komfor i bolju koncentraciju, i to u vašem domu!

  Saznaj više