PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Eko-kuće u krošnjama kanadske šume

  • Objavljeno:
  • 9.9.2014

Kućice na drvetu postaju sve lepše i popularnije. Klimatske promene teraju građevinare i arhitekte da osmisle održivije kuće, pa se tako obične dečije kućice na drvetu sve češće transformišu u moderan prostor za stanovanje.

 

Ekološke vile “E’terra Samara” su projektovane od strane kanadskog biroa “Farrow Partnership Architects” i jedno su od najoriginalnijih naselja na planeti, a o ugođaju koji prižaju svojim gostima najbolje svedoči podatak da im je dodeljeno pet zvezdica.

 

 

Dizajn ovih kućica ne ugrožava samo drvo i dozvoljava mu da neometano raste, pa su dizajneri i arhitekti iz “Farrow Partnership Architects” možda došli do savršenog rešenja za ekološko stanovanje u prirodi. Kuće su napravljene od održivih materijala koji će se uklopiti sa ostatkom prirode, a ujedno su opremljene skromnim nameštajem, kako bi se u potpunosti utopile u prirodni ambijent.

 

 

Naselje se nalazi u Ontariju na poluostrvu Brus (Kanada) i smešteno je u šumi koja je pod UNESCO zaštitom, a funkcioniše po principu “stvoriti mesta za odmor u prirodi i živeti u skladu sa njom”.

 

Stoga je i pri gradnji naselja korišćena tehnika koje se često koristi za izgradnju laganih drvenih jedrenjaka, pa je svaka struktura na drvetu prefabrikova van lokacije u tri sekcije. Zakrivljeni ram, napravljen od lokalnog drveta sa FSC sertifikatom, je pričvršćen uz pomoć čeličnog rama i kablovskog sistema koji grle stablo i daje objektu stabilnost.

 

 

“Struktura je projektovana tako da bude obešena sa debla drveta, umesto da prati uobičajenu praksu zakivanja u drvo. Time struktura zapravo grli drvo, umesto da mu probija meso ", objašnjavaju eksperti iz projektantskog biroa Farrow Partnership Architects.

 

Svi postojeći objekti u ovom odmaralištu poseduju zlatni LEED sertifikat, a da uživanje bude potpuno hrana koja se priprema je od sezonskih, lokalnim i organskih namirnica.

 

Foto: goodshomedesign.com