PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

EKO KUĆE: Porodični biseri iz Srbije i Hrvatske

  • Objavljeno:
  • 24.12.2015

Pogledajte kako izgledaju savremene verzije neodoljivih tradicionalnih kuća.  Dva porodična bisera. Prvi u kruni manastira Fruške gore, a drugi na zelenim obroncima Zagorja.

 

Sunčana strana

 

Prepoznaćete je lako. Kuća sa trščanim krovom, jednostavna i u toj jednostavnosti neobična, ušuškana među voćnjacima, okružena baštom, biljem i obiljem. "Osmotri kuću pa ćeš znati ko u njoj živi", znali su putnici namernici u stara vremena.

 

A ta kuća je središte sveta Marine i Vuka Krstića. Nazivaju je "Sunčana strana". Kuća gde još žive i dva psa, jedan žuti mačak, 100 stabala jabuka, raznorodno voće, nežno gajeno povrće. Žive i skladno se dopunjuju, dajući jedni drugima dovoljno prostora i ljubavi.

 

Ostatak teksta, foto-galeriju i detaljan opis kuće možete videti samo u decembarskom izdanju časopisa Kuća stil.

 

 

Biser iz Zagorja

 

Na zelenim obroncima Zagorja u blizini Kum­rovca, u selu Brezakovcu, na terenu od  865m2, arhitekta Davor Mateković i njegov tim "Proarh" obnovili su postojeću vikendicu koja je strukturno i statički bila u stanju koje je zabranjivalo dalji život u njoj.

 

Osnovna forma je zadržana, ali je trebalo izmeniti da bude primerena današnjem načinu života. A ko bi to bolje uradio ako ne baš Davor Mateković, dobitnih mnogobrojnih nagrada.

 

A rezultat, galeriju fotografija i detaljan opis kuće možete videti samo u decembarskom izdanju časopisa Kuća stil.