PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Džinovska đavolja raža na vrhu planine

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

Američki arhitekta Nik Zontakis projektovao je kuću u obliku đavolje raže (Manta Ray), koja obavija planinu Mami u Arizoni. Kuća vredna 30 miliona dolara biće biće visoka kao i planina kako bi njeni vlasnici imali beskrajan pogled na okolne planine Mekdauel i Kamelbek na severu i panoramu Feniksa na jugu.
 

"Kuća podseća na đavolju ražu, vrstu ajkule koja živi u dubokim vodama, iako nam to nije bio cilj. Gledano sa visine struktura deluje kao da pluta na vrhu planine. Želeo sam da dizajn kuće bude jednostavan, ali na prvi pogled primećen. Na kraju, dobili smo organsku, laganu građevinu koja je, pre svega, pogodna za stanovanje", kaže Zontakis za "Dezeen".
 

Neobičan dizajn kuće zapravo je produkt ograničavajućih geomorfoloških karakteristika terena. "Hteo sam da građevina ne bude viša od planine, pa sam morao da povučem liniju pod uglom od 20 stepeni od vrha planine u svim pravcima, kako bih dobio željeni efekat", objašnjava arhitekta.
 

Kuća će imati šest spavaćih soba i osam kupatila, kao i više mesta sa kojih će moći da se posmatra Rajska dolina. Na gornjem delu biće smeštena garaža za deset automobila, u koju će se direktno ulaziti sa puta. Na istom nivou nalaziće se i ulazni hol i dve zasebne celine namenjene gostima.
 

Stepenište i liftovi će se spuštati do glavnog, prizemnog dela kuće, predviđenog za stanovanje. "Severno i južno krilo biće povezani tunelom, koji će prolaziti kroz planinu, dok će na prostoru od 185 kvadratnih metara na istočnoj strani biti smešten deo za zabavu i razonodu", ističe Tsontakis.
 

Kuća se, kako piše "Dezeen", trenutno nalazi na listi "Rus Lyon Sotheby’s International Realty" i trebalo bi da bude izgrađena do 2015. godine. Prema rečima arhitekte, "projekat još nije u fazi konstrukcije", odnosno u toku su razgovori sa "nekoliko zainteresovanih klijenata".