PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dom pesnika u Saragosi

  • Objavljeno:
  • 3.12.2013

U kući pesnika slave se život i smrt. U njoj se čita, piše, mašta i razmišlja. Njena konstrukcija je poput vlasnika koji u njoj stvara - besprekorno jednostavna i beskonačno složena.

 

Arhitekta Alberto Kampo Baeza projektovao je kuću za pesnika u Saragosi kao introvertnu betonsku ogradu od spoljašnjeg sveta. Ovu belu građevinu, ravnih površina i čistih linija, sa bazenom i baštom, okružuju visoki zidovi sa svih strana, blokirajući poglede znatiželjnih prolaznika.

 

"Podigli smo zidove kako bismo kreirali kocku otvorenu ka nebu, nalik nagoj metafizičkoj bašti sa betonskim zidovima i podlogom", naveo je arhitekta, prenosi Dezeen.com.

 

"Casa Moliner" ima tri sprata - dva iznad i jedan ispod površine tla. U centru kuće postavljeno je spiralno stepenište koje, poput kičme, spaja različite funkcionalne jedinice. Najuzvišenije mesto dobila je biblioteka u kojoj pesnik provodi najviše vremena. Jedan njen zid prekriven je staklom, koje propušta prirodnu svetlost u prostoriju, dok se na drugom nalaze uski prozori sa pogledom na komšiluk.

 

"Za sanjarenje smo kreirali oblak na najvišem delu kuće, osvetljen za čitanje, pisanje, razmišljanje i emocije", objasnio je Baeza.

 

Prizemni deo kuće je transparentan i čini ga samo jedna prostorija – dnevni boravak sa trpezarijom koja se nadovezuje na baštu, dok su spavaće sobe i kupatila smešteni ispod površine.