PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Dolče vita na Azurnoj obali

  • Objavljeno:
  • 16.10.2014

Borovi i palme duž puta ka Sen Žan Kap Fera (St. Jean Cap Ferrat) na Azurnoj obali. Prolazim pored slatkih malih restorana i marina sa usidrenim jahtama. Isped mene super moderna vila uzdignuta na brdašcu do koje vodi privatan put.

 

Okružena kobalt plavim nebom i zelenom borovom šumom, na visini od 100 metara od nivoa mora, vila ima četiri nivoa, 1.250 kvadrata, visoku tavanicu, seriju terasa i balkona. Velika staklena platna, beli eksterijer, udoban i prostran enterijer. Pogled na more iz svakog ugla, čak je i lift staklen. Povrh svega, atrijum visok 25 metara. Šta reći o svetlosti koja kupa svaki ugao vile?! Šta reći o neverovatnom pogledu u osi istok/zapad sa ogromne krovne terase?

 

Kosi teren dao je priliku da se napravi vrt s kratko posečenom travom, a tu je smešten i bazen na prelivanje pored koga se može obedovati i uživati s pogledom na Kap. Odatle vodi stazica ka atraktivnoj i nezavisnoj gostinskoj kući.

 

Šest spavaćih soba sa šest kupatila, teretana, amam, đakuzi, bioskopska sala, muzička i filmska biblioteka. I sve to pod budnim okom obezbeđenja, plus garaža za šest automobila...

 

Glavna spavaća soba ima svoju privatnu terasu, en – suite kupatilo i garderober. Što se tiče gostinske kuće, ona je udaljena od vile i ima sopstveni prilaz, dve spavaće sobe s kupatilima, dnevnim boravcima, kičinet i terasama – pravi mali raj za goste!

 

 

Ko je arhitekta koji ume da napravi ovako bajkovitu vilu sa svim što je čini vrhunski luksuznom? Naše gore list, Pjer Jovanović, zvani Jovo, o kojem smo već pisali u tekstu Umetnik srpskog porekla najtalentovaniji enterijerista u Francuskoj.

 

Rođen je u Nici, a sva letovanja provodio je u Sen Tropeu. Poznaje svaki kutak na ovom slavnom potezu obale. Vinogradi, stari borovi duž belih plaža, bambusi... dah i boje Mediterana – ova alhemija je bila njegova inspiracija. Ovde ništa nije neutralno: bujna vegetacija, kuće imaju svoju boju, nebo je veoma plavo, zemlja terakota boje – nijanse sa slika Raula Difija, Anri Matisa, Van Dongena – sve je to uklopljeno u stil i dušu Jovanovićeve vile “O”.

Autor: Jelena Kaličanin

Foto: homedsgn.com