PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Diskretan luksuz porodične kolibe

  • Objavljeno:
  • 4.2.2015

Impresivna koliba u fransuckim Alpima idealan je primer diskretnog luksuza, koji poslednjih godina postaje jedan od vodećih trendova na tržištu. Nalazi se u mestu Kre–Volan i u vlasništvu je bračnog para iz sveta biznisa koji radi nedaleko od ovog mesta, a koji je od arhitekte Rejmona Brina zatražio da njihova vikendica bude projektovana u stilu nenametljivog i diskretnog luksuza. Dakle, trebalo je izbeći da koliba liči na uobičajene iz kataloga.

 

Alpski teren omogućio je da koliba zauzme 600 kvadrata raspoređenih na pet nivoa, s velikom terasom orijentisanom ka jugu i s pogledom na dolinu i planine. Arhitekta je uobičajeno koristio drvo i kamen koji su se mogli naći u okolini - u Francuskoj, Švajcarskoj i Italiji, s obzirom da se Kre–Volan takoreći nalazi na tromeđi ovih zemalja.

 

Na pet nivoa raspoređeno je dvanaestak soba s pratećim kupatilima. Svi parketi su od hrastovina, a pločice "Kerlite" koje imaju svega 3mm debiljine brzo i lako se postavljaju, a ima ih u velikim dimenzijama. U projektovanju brvnare učestvovala je i enterijeristkinja Lora Boer i dala prostoru topao ambijent čistih linija. Za završnice zidova i pregrada koristila je borovinu.

 

 

Dnevni boravak obavija se oko centralnog kamina čiji je četvrtast postament napravljen od ređanog kamenja dok ga prati gornji od drveta. U njemu su udobne sofe "Nebula" (Diesel TM, Moroso), tabure "Backenzahn" od punog oraha (za E15), dok se s tavanice spušta nekoliko lustera "Raimond" (Sudio Design OX-id) i "Random" dizajnera Bertrana Pota.

 

 

Sa obe strane trpezarijskog stola vidimo dve stojeće lampe "Dandelion"  (Moooi). Za predsoblje se može reći da je pred–salon s dve fotelje "Utrecht" Gerita Ritvelda i čuvenim stočićem "Coffie Table" Isamuija Nogučija (za Vitru).

 

 

Nameštaj s "ličnim dignitetom" izvan je svakog klišea. Tako na terasi okruženoj staklenom ogradom uživa slavna stolica "Prust" Marija Belinija (za Magis) iznad koje se nalazi lampa "Moo" dizajnera Trunda Svengorda i Uvea Rognea (za Northern Lighting).

 

Na zidovima se mogu naći čuvena umetnička dela koja, zajedno sa arhitekturom i dizajnom, daju ovoj luksuznoj kolibi snažnu vezu s prelepom prirodom moćnih Alpi.

 

 

Foto: Erik Seje / residences-decoration.com