PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Buka sve više ugrožava zdravlje stanovnika Srbije: Zvučna izolacija objekata najefikasnije rešenje

  • Objavljeno:
  • 1.5.2020

Prekoračenje nivoa buke u odnosu na optimalne vrednosti prisutno je na 30 od ukupno 35 mernih mesta u Beogradu. Deca predškolskog uzrasta koja žive u bučnijim delovima Beograda imaju povišen krvni pritisak i ubrzan puls u odnosu na vršnjake iz mirnijih delova grada. Buka u noćnim satima postaje sve veći problem za odrasle jer sprečava regeneraciju i oporavak organizma.

 

Ovo su samo neki od zabrinjavajućih podataka iznetih u "Planu javnog zdravlja Grada Beograda za period 2020-2026.", koji je nedavno usvojen u Skupštini grada Beograda. U tom dokumentu navode se detaljni podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd koji pokazuju da je na čak 30 od ukupno 35 mernih mesta u prestonici izmeren nedozvoljen nivo buke u određenim delovima dana. Najugroženiji su građani koji žive na Bulevaru kralja Aleksandra, Bulevaru vojvode Mišića, Bulevaru Arsenija Čarnojevića, Bulevaru despota Stefana, kao i u ulicama Kraljice Natalije, Karađorđevoj, Goce Delčeva, Gandijeva, Jurija Gagarina. Detaljne podatke za svih 35 lokacija možete videti u tabeli koja sledi.

 

 

Kakvi su efekti buke po zdravlje?

 

Štetan uticaj buke po zdravlje dokazalo je i istraživanja Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Univerziteta u Beogradu koje je pokazalo da su kod dece predškolskog uzrasta koja žive u delovima grada gde je noćni nivo buke iznad 45 dB izmerene veće vrednosti krvnog pritiska i pulsa u odnosu na decu koja žive u mirnijim delovima grada. Istovremeno je utvrđena i veća učestalost povišenog krvnog pritiska kod odraslih muškaraca koji žive u ulicama sa povećanim nivoom buke u noćnim satima koji su posebno problematični.

 

"Posebno zabrinjavaju povećani nivoi buke u noćnim satima, s obzirom da je taj period dana predviđen za odmor i revitalizaciju organizma. U uslovima izloženosti štetnim noksama tipa buke, organizam se tokom perioda odmora ne može u potpunosti regenerisati i oporaviti za nove radne aktivnosti. Ukoliko se ovakvo stanje produži u dužem vremenskom periodu, dolazi do iscrpljenosti i razvoja stresogenog odgovora, što predstavlja mogući kofaktor u nastanku nekih oboljenja", navodi se u spomenutom Planu javnog zdravlja Grada Beograda.

 

Stoga ne čude i sve češća upozorenja Svetske zdravstvene organizacije da buka izaziva stres, ometa osnovne aktivnosti poput sna, odmora, rada ili učenja, kao i da duže izlaganje buci može izazvati ozbiljna oboljenja kao što su hipertenzija i kardiovaskularne bolesti.

 

 

Kako da se najefikasnije zaštitimo od buke?

 

Postoje dva ključna pravila za efikasnu zaštitu od buke, a samo kompletna zaštita koja uključuje oba elementa daje adekvatno i bezbedno rešenje.

 

1. Prvo, neophodno je obezbediti adekvatnu zaštitu od buke koja dolazi iz spoljašnjeg okruženja, a saobraćaj se navodi kao glavni izvor buke iz spoljašnjosti u slučaju naše zemlje. Stoga je prvi korak u zaštiti od buke uvek izbor adekvatnog građevinskog materijala za spoljne zidove.

 

Iako glinene opeke u pogledu zvučne izolacije daju zadovoljavajuće merne vrednosti, one ipak neće pružiti dovoljnu zaštitu od buke iz spoljašnjosti koja iz godine u godinu postaje sve veća. Zato se investitori i izvođači radova već godinama unazad sve više okreću efikasnijim rešenjima, a na tržištu se posebno ističu YTONG blokovi. Njihova inovativna tehnologija krije se u vazdušnim ćelijama koje su ravnomerno raspoređene u unutrašnjosti svakog bloka i stoga izoluju zvuk u svakom smeru. Zahvaljujući tome YTONG daje za dva decibela bolju zaštitu u odnosu na ostale približno slične građevinske materijale jer istovremeno sprečava prolaz zvuka kroz blok, a ujedno dodatno prigušuje zvuk u samom sebi. Ako se tome doda i izuzetna termo izolacija ovih blokova i manja masa, jasno je zašto su prvi izbor sve većeg broja investitora i izvođača.

 

 

2. Drugo, neophodno je obezbediti adekvatnu zaštitu od buke iz unutrašnjosti jer zanemarivanjem tog aspekta ublažavamo ili potpuno anuliramo pozitivne efekte dobre zvučne izolacije od buke koja dolazi spolja. Stoga je dobitna kombinacija pronađena u inovativnom YTONG FonoBlock-u koji efikasno "upija" buku koja dolazi iz unutrašnjeg okruženja i sprečava njeno širenje, obezbeđujući na taj način zdraviji, mirniji i kvalitetniji svakodnevni život u stambenom ili poslovnom prostoru. O tome svedoči i podatak da se sa YTONG FonoBlock-om dimenzija 25 cm postiže zvučna izolacija u visini od 55 dB što je iznad propisanih normi od 52 dB.

 

Treba znati i da postoje tri ključne pozicije za efikasnu zvučnu izolaciju u unutrašnjosti, a to su zvučna izolacija između dva stana, potom između stana i hodnika, i na kraju unutar same stambene jedinice, recimo između dve sobe ili kupatila i sobe. Da bi se obezbedilo efikasno rešenje za sve ove pozicije, YTONG nudi kompletan asortiman koji obuhvata blokove u čak četiri dimenzije: FonoBlock-ove od 25, 20, 15 i 12 cm sa preporučenim pozicijama ugradnje. Tako se, primera radi, za izolaciju unutar same stambene jedinice preporučuju YTONG FonoBlock-ovi dimenzija 12 i 15 cm, dok se veće dimenzije od 20 i 25 cm uglavnom koriste za zvučnu izolaciju između dva stana ili stana i hodnika.

 

 

Iako smo poslednjih meseci preokupirani negativnim posledicama zagađenja vazduha koji udišemo, sve bitnije pitanje postaje i buka kojoj smo takođe svakodnevno izloženi. Taj problem biće sve izraženiji u godinama koje dolaze zbog čega nam je efikasna zaštita od buke potrebnija nego ikada ranije jer buka definitivno nije u modi.   

 

Izvor: Promo