PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Brvnara koja to zapravo nije

 • Objavljeno:
 • 16.3.2014

Pit Hejn Ek je dizajner nameštaja, njegov prijatelj Hans Liberg muzičar, oboje Holanđani. Mesto – Hilversum na severu Holandije. Obojica otvorenih pogleda na svet, dogovorili su se da za Hansa osmisle prostor u kome će on naći mir i inspiraciju za komponovanje svoje muzike.

 

Tako je nikla brvnara za koju mnogi prolaznici misle da je gomila balvana! Zaprepaste se kada Hans otvori prozore kojih ima na svim stranama kućice! Tek kad vide da se balvani kreću jer je brvnara smeštena na točkovima, njihovo interesovanje postaje veliko, a Hans više nema vremena za muziciranje. Ipak, svi su zadovoljni jer im on udovoljava „vozeći“ kućicu.

 

Samo naizgled mala i obična, konstrukcija brvnare zapravo je od čelika, a fasada je obrađena tankim plastičnim krugovima raznih veličina koje liče na drvene oblice. Postavljane su rukom uz upotrebu lepka i držačima od bakra. Ovakav začuđujući efekat prelazi i preko kapaka na prozorima. Zato, kada se zatvore koliba izgleda kao gomila nagomilanih debla, spremih za potpalu.

 

„Ponekad mi predlože da projektujem nešto što sam oduvek želeo da uradim za sebe“, kaže arhitekta Ek, poznat po upotrebi recikliranog materijala. „Posle prikazivanja moje predhodne brvnare u muzeju Stedelijk u Amsterdamu, dobio sam nekoliko ponuda. Za ovu sam upotrebio jelovinu, a za prozore sam upotrebio posebno pripremljene ramove“, objašnjava Ek.

 

Upotrebljena je iverica jer, kako kaži i Pit i Hans, ima „najbogatiju teksturu“. Zidovi su svetlo plave boje kako bi mali prostor izgledao veći i svetliji.

 

Rukom rađene presvlake na krevetima, minimalan broj predmeta i jednostavan nameštaj  čini ovu brvnaru svežom i savršenim mestom za rad.

 

U unutrašnjem prostoru sve je podređeno modernim potrebama za snimanje, a Hans Liberg uživa u svom muziciranju.

 

 

Foto: Thomas Mayer

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Most koji "prkosi zakonima fizike"

  Kada se grade mostovi, najčešće se radi o potrebi da se prevaziđe prepreka u vidu veće vodene površine kako bi drumski ili železnički saobraćaj mogao neometano da funkcioniše. Ovaj most u Holandiji, međutim, stvari je postavio naglavačke.

  Saznaj više

  photo

  Kako da očistite kuhinjske ormariće

  Različite površine zahtevaju različite načine čišćenja. Zato je potrebno da prilagodite sredstvo vrsti materijala od kojeg je napravljen kuhinjski nameštaj. Otkrivamo vam različite tehnike čišćenja kako bi vaši kuhinjski ormarići – bilo da su od drveta, farbani ili lamelirani, uvek bili u savršenom stanju.

  Saznaj više

  photo

  Staklena kuća u kojoj se ogleda priroda

  Moskovski arhitekta Alexander Nerovnya poznat je po atraktivnim projektima gde objekte minimalističkog stila smešta u netaknute predele, kreirajući harmonične spojeve između izgrađenog i prirode.

  Saznaj više

  PR

  Otkrivamo tajnu najvećih ušteda u grejanju

  Grejanje na struju, drvo ili gas? I večita dilema – šta je najisplativije? Ovo pitanje je prva i najčešća greška koju pravite prilikom razmišljanja o tome kako da troškove na računima za grejanje smanjite na minimum.

  Saznaj više

  photo

  Kuća u kojoj raste drveće

  Brišući jasne granice između eksterijera i enterijera, arhitekti firme Vo Trong Nghia projektovali su i izgradili originalnu porodičnu kuću u vijetnamskom gradu Ho Ši Min, čije su prostorije ispunjene brojnim vrstama biljaka.

  Saznaj više

  PR

  3 efikasna načina da unapredite porodične odnose uz pomoć uređenja enterijera

  Veća privatnost u domu je ključ boljih odnosa u porodici, pokazuje najnovije istraživanje o svakodnevnom životu kod kuće koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate prostor koji vam obezbeđuje više privatnosti za individualne i zajedničke aktivnosti u domu, a ujedno osnažuju i obogaćuju i vas i celu vašu porodicu.

  Saznaj više

  photo

  Porodična kuća koja spaja moderno i rustično (DETALJAN PLAN)

  Ako ste u potrazi za prostranim i modernim domom ili vikendicom u kojoj će cela porodica da uživa, pronašli ste je. Predstavljamo vam detaljan plan kuće koja spaja prelep dizajn, funkcionalnost i prijatan ambijent, i to sve pod istim krovom.

  Saznaj više

  PR

  Kako da kreirate stimulativan radni prostor u svom domu

  Što je veća privatnost u radnom okruženju, to su veće šanse za bolju produktivnost i uspeh u poslu, pokazuje najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija IKEA. Stoga vam otkrivamo kako da kreirate funkcionalni radni prostor koji istovremeno obezbeđuje manje stresa, veći komfor i bolju koncentraciju, i to u vašem domu!

  Saznaj više

  photo

  Moderna planinska vikendica

  Atraktivna brvnara okružena šumama regionalnog parka Poisson Blanc u Kanadi je savršen primer kako male izmene u dizajnu mogu da transformišu klasičnu kuću sa spuštenim krovom u moderan i atraktivan objekat.

  Saznaj više

  photo

  PRE I POSLE: Moderna nadogradnja na staroj kući

  Pogledajte kako su arhitekti biroa Atelier van Wengerden pronašli način da staru i mračnu kuće preobraze u svetao i moderan dom i povežu ga sa dvorištem preko betonske nadstrešnice koja je ujedno pružila kući dramatičan i efektan izgled.

  Saznaj više