PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Beli dragulj Mediterana

  • Objavljeno:
  • 8.7.2014

Vila Sotogrande, koju je projektovao arhitekta Hoakin Tores, nalazi se u istoimenom prestižnom kraju u blizini Kadiza. Glavni elementi vile su medernizam, prostornost, prozračnost i, iznad svega, bela boja.

 

Bela boja je izabrana jer stvara atmosferu jasnoće i sjaja u eksterijeru i enterijeru, atmosferu opuštanja, u skladu sa arhitektonskim geometrijskim linijama, a ujedno ima i veliku ulogu u tradiciji Andaluzije. Zaslepjujuća bela boja donela je kući spektakularan izgled. Na neki način podseća na grčku arhitekturu jer je karakterišu određeni i čisti odnosi punog betona i staklenih otvora, koji od ove vile stvaraju umetničko delo evropske elegancije.

 

Ovaj način gradnje zahteva mnogo nege, ali je ukupan ambijent vrlo udoban a ceolukupan projekat veoma funkcionalan. Vila s jednim spratom ima 500 kvadratnih metara (teren 3 000). U prizemlju su dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, soba za odmor i ostave. Svi ovi prostori imaju direktan prilaz dvorištu. Na spratu su spavaće sobe: velika, dečja i gostinska, svaka sa svojim kupatilom.

 

 

Vlasnici su, pored lakiranih komada nameštaja, dodali i svoj lični stil, oplemenjujući prostor nameštajem kao što je lampa “Super” slavnog danskog dizajnera Pjeta Hejna iz 1975.godine, a tu su i zanimljive stolice u dečjoj igraonici. U hol su smestili starinsko ogledalo, odnosno ogledalo-zid. Ova vrsta ogledala, uglavljenog u zid, naziva se “trimo” (trumeau).

 

 

Najzanimljiviji je krov. Mesto je savršeno za zabavu ili jedostavno za uživanje na suncu. Ovaj minimalistički stil akcentovan je raznobojnim jastučićima što otvorenom prostoru daje notu opuštenosti.

 

 

Nasuprot ulaznom delu, pozadina kuće je dizajnirana kao prostrani hol s bazenom od 90 kvadrata, koji je planiran kao mesto rekreacije gde se uglavnom održavaju društveni i porodični događaji. “Wet Pool”, odnosno bazen s prelivnom ivicom daje osećaj beskonačne panorame.

 

Sa ovolikom belinom, jednostavnim linijama, dobro odmerenim odnosom belih zidova i staklenih otvora, vila Sotogrande predstavlja još jedan spektakularan projekat španskog arhitekte Hoakina Toresa i definitivno je jedan od dragulja celog Mediterana.

 

Foto: a-cero.com