PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bajkoviti dom koji će vas ostaviti bez daha

  • Objavljeno:
  • 28.2.2017

Uz dovoljno kreativnog razmišljanja i truda, svaki prostor može da se transformiše u nešto prelepo. Španski arhitekta Rikardo Bofil naišao je 1973. godine na staru fabriku cementa iz Prvog svetskog rata u blizini Barselone. Uvidevši odmah veliki potencijal zgrade, arhitekta je rešio je renovira i pretvori u svoj dom.

 


   Mediteranska vila u prirodi

 

   Na španskom ostrvu Ibici, nikla je jedinstvena kuća koja predstavlja fuziju mediteranske kulture i    prirodnog okruženja. Vilu odlikuje interesantna kombinacija materijala – betona i bambusa.

 


 

Tako se rodila "La fabrica", a gotovo 45 godina kasnije, ovo zdanje od preko 30 silosa i industrijskih prostorija pretvoreno je u spektakularan dom čija i spoljašnjost i unutrašnjost ostavljaju bez daha.

 

 

Dugi niz godina fabrika je bila zatvorena i bila je u trošnom stanju kada ju je Bofil kupio. Nakon mnogih popravki koje je bilo neophodno načiniti, Bofilov tim je prekrio spoljašnjost zgrade bujnom vegetacijom. Raskošno zelenilo pružilo je betonskoj građevini dozu romantike i šarma i načinilo je dvorcem iz bajke.

 

 

Eksterijer je najvećim delom prekriven travom, ali i brojnim drvećem eukaliptusa, maslina i palmama. Čak su i masivni dimnjaci koji su nekad zagađivali okruženje ispunjeni bogatim zelenilom.

 

 

Prostrana i svetla unutrašnjost pretvorena je u moderan životni i radni prostor. Svaka prostorija ovog zamka je jedinstvena a funkcije se u njima prepliću.

 

 

"Život ovde teče po neprekidnoj liniji, sa vrlo malo razlike između posla i zadovoljstva", napisao je arhitekta na svojoj veb stranici.

 

 

Suncem okupana trpezarija je mesto okupljanja za celu porodicu, a širom neobičnog doma mogu se naći mesta namenjena za relaksaciju. 

 

 

Važan element doma je i radni prostor, pa je jedan segment fabrike odvojen za sedište njegove kompanije "Taller de Arquitectura".

 

 

 

"Imam utisak da živim u zatvorenom univerzumu koji se štiti od spoljašnjosti i svakodnevnog života", naveo je Bofil.

 

 

I pored dugogodišnjeg renoviranja, fabrika i dalje prolazi kroz konstantnu evoluciju, koju arhitekta vidi kao oličenje sopstvenog stila života i kreativnih vizija.

 

 

Foto: Richard Powers