PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Avangardna "Kuća veka"

  • Objavljeno:
  • 19.10.2015

Jedinstvena kuća sagrađena je 1972. godine na obali jezera u blizini grada Hjuston u američkoj državi Teksas. Građevina neobičnog, organskog oblika dobila je naziv "Kuća veka". Inspirisani Gaudijevom arhitekturom, dizajnirali su je i sagradili Dag Majkls i Čip Lord iz avangardnog studija "Ant Farm" iz San Franciska u saradnji sa arhitektom Ričardom Džoustom.

 


   Organska arhitektura

 

   Trend organskog je dotakao skoro sve sfere života savremenog čoveka, a mi vas podsećamo        na neke od klasičnih primera organske arhitekture.

 


 

Može se reći da je "Kuća veka" sagrađena u pogrešnom veku. Avangardna građevina predskazala je tendencije 21. veka kao što su biomorfne forme koje se sada izrađuju kompjuterski, eksperimentisanje sa jeftinim materijalima pozajmljenih iz drugih sfera industrije, kao i smanjenje veličine objekta za stanovanje.

 

 

Ideja za kuću nastala je neobičnim spojem dva motiva – aligatora i Forda iz 1930. Jedno od mišljenja je i da je futuristička struktura zaobljenih linija inspirisana svemirskom letelicom "Apolo 11" koja je spustila ljude na Mesec.

 

ZANIMLJIVOSTI: Misteriozna kuća na napuštenom ostrvu

 

Kontrast između eksterijera i enterijera kuće veoma je izražen. I dok spolja deluje kao lunarni modul koji je greškom promašio obližnju "NASA" bazu, unutrašnjost odmah asocira na nešto životinjsko i organsko.

 

 

Kuća se sastoji iz kuhinje i dnevne sobe kružnih oblika između kojih se uzdiže toranj koji sadrži dve spavaće sobe i kupatilo. Veliki kružni prozori krase spoljašnjost, dok se unutra nalaze drveni podovi i ugrađeni drveni pultovi i stolovi. Kamin sa otkrivenim dimnjakom služio je za grejanje kuće. Unutrašnjost je izuvijana i oblikovana tako da formira nameštaj.

 

TREND: Najbolje dizajnirane kuće za 2015.

 

Struktura je izgrađena od čeličnih i žičanih mreža obloženih cementom. Kuća se održavala jednu deceniju sve do poplave sredinom osamdesetih koja je uništila veći deo unutrašnjosti. Od tada se kuća nalazi u zapuštenom stanju, i pored najava autora da će biti renovirana.

 

 

Pročitajte i kako će izgledati kuće budućnosti, ali i kako Rusi grade kuću za 24 sata

 

Foto: domusweb.it / dezeen.com