PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

4 fantastična rešenja za dogradnju kuće

  • Objavljeno:
  • 2.6.2022

Ukoliko biste želeli da vašoj kući pridružite još jednu prostoriju, onda će vas ova 4 primera dogradnje definitivno inspirisati i oduševiti. Od mermera na fasadi, do neobičnih prozora i modernih prostorija pogledajte kreativnost arhitekti koja nema granice.

 

 

1. Kreativna dogradnja sa staklenim krovom

 

Studio Jayga Architects iz Londona je kući iz 1930. godine dao potpuno novi i neočekivan izgled. Naime, kako bi dogradnja bila moguća, ahitekte su predložile rušenje dvorišnog objekta i rearanžiranje prizemlja. Kao rezultat, nastala je jedna divna dogradnja u vidu kuhinje i trpezarije od 41m². 

 

 

Sve detalje ove nadogradnje i VIDEO pogledajte klikom na link.

 

Budući da temelj kuće i tlo dvorišta nije bilo u istoj ravni, nivelacija se postigla sa uvođenjem nekoliko stepenika između dnevne sobe i kuhinje. Na taj način se omogućilo da se novi prostor kuhinje i trpezarije otvori i vizuelno poveže sa dvorištem. Dodatno, kako bi se uvelo više prirodnog osvetljenja, arhitekte su odlučile da uvedu stakleni krov i lanternu.

 

Ono što je pravo osveženje u formi jesu impresivna lučna vrata i dvostrani prozor na fasadi. Sedeći pored i ispod takvog prostora savršeno je mesto za opuštanje, sa neometanim pogledom na dvorište i nebo.

 

 

Zanimljive forme prozora i stakleni krov koji formira svojevrsnu lanternu – detaljno ovde.

 

 

2. Moderna renovacija stare kuće

 

Stara kuća severoistočno od Londona prošla je zaista kroz obilnu transformaciju. Naime, arhitekte iz Fraher Architects studija su dobile zadatak da pored modernizacije kompletnog enterijera, dograde i jednu prostoriju koja će u potpunosti promeniti izgled zadnjeg dela kuće.

 

 

Dogradnja kuće u Eseksu, Fraher Architects

 

 

Dodatno, vlasnici su želeli da se najefikasnije upotrebi prostor i da se u isto vreme kreira snažna povezanost sa svakim delom kuće. Ova želja rezultirala je tavanicom koja je pokrivna tek toliko da bi doprinela stabilnosti gornjeg nivoa kuće, a nudi i otvorene delove kako bi prostor vizuelno i neometano uplovio u ostatak doma.

 

 

Poluotvoren plafon između prvog i drugog nivoa

 

Renovirano prizemlje sada obuhvata kuhinju i trpezariju od 42m2 i nadovezuje se na dvorište. Prozori na krovu ni u ovom rešenju nisu nepoznanica. Odlična osvetljenost postignuta je zahvaljujući impresivnom prozoru koji se proteže preko zida i plafona dograđenog dela i nastavlja se na zid starog dela kuće.

 

 

Sve slike nadogradnje i kuće pogledajte ovde

 

 

3. Dogradnja u vidu kancelarije i barskog dela u porodičnoj kući

 

Ukoliko se dogradnju zamislili kao neki prostor za druženje ili kancelariju, ovo je pravo rešenje za vas. Naime, arhitekte iz firme "Alexander Owen Architecture" osmislili su prostor od 16m2 kako bi bio pogodan za radni i društveni život.

 

Mermer, koji je zaslužan za luksuzniji izgled je obložen oko vrata i prozora, zapravo je digitalno izrezan u cilju stvaranja preciznog spoja od 90 stepeni između pojedinih ploča. Na taj način ove ploče izgledaju jao jedna celina i suptilno obgrljuju fasadu dograđenog prostora.

 

 

Mermerna fasada koja zahvaljujući majstorskim radom čini se da je izrađena iz jednog dela

 

 

Prvi i vizuelno primećeniji deo dogradnje poseduje bogato opremljeni bar u slučaju manjih društvenih okupljanja.

 

Drugi deo, međutim, čini kućna kancelarija koja ima pregršt prostora za skladištenje. Arhitekte su istakle da od početka pandemije potražnja za kućnim kancelarijama beleži rast i da kućne kancelarije postaju jedan trend koji neće skoro nestati.

 

 

Koju drugu prostoriju su osmislile arhitekte pogledajte ovde

 

 


Povezane vesti:

Najpoželjnija kancelarija na svetu: Savršena 4m2 za rad u vašem dvorištu


 

 

4. Od mračne kuće do svetle oaze

 

Još jedno fantastično rešenje dogradnje je delo Atelier van Wengerden studija. Naime, u želji da deo svoje kuće povežu sa dvorištem, budući da je zadnja fasada bila skroz zatvorena, stanari su odlučili da ovaj zid sruše i na njega nadovežu još jednu prostoriju. Kao rezultat, dnevna soba je otvorena i proširena ka dvorištu kako bi se dobio dodatan životni prostor i bolja povezanost sa prirodom.

 

 

Forma dvorišta dogradnjom je zadržala svoju piramidalnu kosinu

 

 

Klizna vrata postavljena su celom dužinom, čime je zagarantovano obilje prirodne svetlosti i neometan pogled ka dvorištu. Tokom letnje sezone vrata se kompletno otvaraju, čineći ovaj deo indoor i outdoor prostorom.

 

 

Inovativna dogradnja Atelier van Wengerden studija

 

Najveći deo pregradnih zidova u prizemlju je uklonjen i na taj način su u jednom nivou spojene trpezarija, kuhinja i dnevna soba.

 

 

Sve Pre i Posle fotografije i detaljan plan dogradnje pogledajte klikom na link.

 

Tekst: Redakcija KUĆA STIL