PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Konkurs Smart Living Challenge Srbija

  • Objavljeno:
  • 16.6.2015

 

Nova Iskra u saradnji sa Švedskim institutom i organizacijom Hyperisland predstavlja specijalni mentorski program SMART LIVING CHALLENGE. Postanite član srpskog tima.

 

Konkurs je otvoren do 1. jula 2015.

 

Postanite član srpskog SMART LIVING CHALLENGE tima!  

 

Nova Iskra u saradnji sa Švedskim institutom i organizacijom Hyperisland predstavlja specijalni mentorski program SMART LIVING CHALLENGE, nastavak projekta koji je prošle godine sakupio preko 300 ideja za održiviji život u gradovima.

 

U nastavku programa, ove jeseni tri tima će se baviti se jednom od SLC tema (EAT, MOVE, LIVE) u Brazilu, Zambiji i Srbiji.

SMART LIVING CHALENGE, platforma za promociju pametnijeg življenja i koncepata održivog razvoja u urbanim sredinama predstavljena je 2014. godine kroz program radionica koje su održane u čak 27 zemalja, uključujući i Srbiju gde je u okviru programa Nove Iskre razvijena jedna od 14 pobedničkih ideja.

Inicijatori programa – Švedski institut i Asocijacija švedskih inkubatora i naučnih parkova – su za ovu godinu pripremili nastavak saradnje, ovoga puta fokusirajući se na tri zemlje u kojima je SLC dao najzanimljivije rezultate – Brazil, Zambiju i Srbiju. 

 

Kao i prošle godine, u fokusu će biti tri teme – EAT, MOVE i LIVE – dok će tema srpskog programa biti upravo LIVE, kroz koju se istražuju ideje za pametniju potrošnju i održive sisteme u okviru urbanih sredina, bilo da je pitanju stanovanje, javni prostor ili odgovorniji odnos prema resursima. Ove godine organizaciji se priključuje i prestižna švedska konsultantska, inovaciona i edukativna organizacija Hyperisland, koja ima edukativne centre u Stokholmu, Mančesteru, Singapuru, Sao Paolu, Londonu, Karlskroni i Njujorku. Njihov predstavnik Alex Neuman biće glavni mentor multidisciplinarnog tima koji će projekat realizovati u Srbiji, a koji će biti formiran na osnovu otvorenog poziva koji je objavljen upravo danas. 

 

U sve tri zemlje biće formiran tim od 5 do 7 članova različitih profila, koji će tokom perioda od tri meseca (10. septembar – 10. decembar 2015. godine) raditi na zajedničkom projektu.

 

 

Timu će na raspolaganju biti radni prostor u okviru Dizajn inkubatora Nova Iskra, mentorstvo Hyperisland-a i stalna podrška Nove Iskre koja će organizovati sastanke sa ekspertima, konsultantima i stakeholderima relevantnim za projekat koji će tim zajednički koncipirati i izabrati za realizaciju. Članove tima očekuje aktivno učešće u radu tima, kroz saradnju sa brojnim stručnjacima iz Srbije i Švedske, kao i saradnju sa druga dva SLC tima u Riju i Lusaki. Tri projekta koji budu rezultirali iz programa biće predstavljeni tokom COP21 konferencije u Parizu, u decembru ove godine, UN-ovog foruma za održive inovacije i klimatske promene.

 

Rok za slanje prijava je 1. jul u ponoć, a zainteresovani učesnici mogu se prijaviti putem online formulara na ovom linku, uz obavezno slanje CV-a na adresu office@novaiskra.com.

 

Nakon procesa selekcije koji će biti završen 10. jula, odabrani kandidati biće pozvani na intervju, nakon čega će biti utvrđen i finalni sastav tima koji sa radom počinje 1. septembra.

 

Poziv nema ograničenja u pogledu starosti ili profesionalnog opredeljenja članova – poziv je otvoren za aktiviste, dizajnere, arhitekte, umetnike, sociologe ili istraživače, kao i zainteresovane studente. Selekcija će biti vršena sa ciljem da se formira kvalitetan, motivisan i multidisciplinarni tim.

 

Program Smart Living Challenge deo je aktivnosti Nove Iskre u polju zelene ekonomije, pored programa Razumeti zelenu ekonomiju, kao i projekta Zelena učionica koji će takođe biti predstavljen ove jeseni. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Novoj Iskri putem telefona ili e-maila.

 

 

Izvor: designed.rs