PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Zimska nega kućnog cveća

  • Objavljeno:
  • 8.12.2013

Tokom zime treba voditi računa o potrebama biljaka za prirodnom svetlošću i suvim vazduhom, jer im to u zatvorenom prostoru najviše i nedostaje.

 

Ne smete naglo menjati temperaturu. Idealna temperatura za držanje cveća je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Kad provetravate prostoriju, cveće mora biti sklonjeno od promaje.

 

S obzirom na to da većina biljaka koje uspevaju kod nas traže mnogo svetlosti, saksije postavite bliže prozorima, ali ne uz radijatore. Kaktusi zahtevaju dosta svetlosti tokom cele godine. Da bi na proleće procvetali, tokom zime ih ne treba zalivati, osim ako je u stanu veoma toplo.

 

Biljkama preko zime nije potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvetanje, poput ciklame, azaleje, kaktusi… Takođe, da bi biljka mogla lepo da raste odstranite suve listove i uvele izdanke redovno.

 

Tokom zime biljke miruju, tako da ne bi bilo dobro baviti se presađivanjem. Ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, nabavite novu zemlju i saksiju broj veću od prethodne.

 

Kada je o zalivanju reč, većinu biljaka u stanu zalivajte toliko da im zemlja ne bude suva. Bolje podnose i suvu, nego natapanje vodom. Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju treba zalivati na dva-tri dana. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne i ljubičici.