PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Zeleno parče raja

  • Objavljeno:
  • 16.7.2014

Mesto Mil Veli u Kaliforniji poznato je po šumovitim brdima, mediteranskoj klimi i filmskim festivalima. Magazin Forbs ga je 2007. postavio 73. mesto na listi “Najskupljih zip kodova” u Americi.

 

Vlasnik, umetnik i zaljubljenik u prirodu, pozvao je poznatog arhitektu Džonatana Feldmana da projektuje dve brvnare unutar njegovog imanja. Jedna bi bila umetnički studio, druga prostor za jogu, ujedno i gostinski prostor.

 

    

Obe brvnare smeštene su na padini tako da se studio nalazi iznad gostinske brvnare. Zbog boljeg pogleda iz studija odlučili su da na krov donje brvnare postave vrt, upotrebljavajući nisko žbunje. Brvnara s vrtom na krovu tako je utonula u vegetaciju da je odaje samo dimnjak.

 

Iz postojeće kuće do ovih brvnara stiže se stazom popločanom kamenom koja se odlično uklopila s mahovinom. Lokacija dve brvnare određena je tako da ne remeti raspored postojećeg drveća, kretanje sunčeve svetlosti i nagib terena.

 

 

Brvnara-studio se nalazi na gornjem delu terena i do nje se stiže kamenim stepenicama. Vlasnik, koji voli da se bavi baštovanstvom, iskoristio je nagib terena da ispred same brvnare posadi niz žbunova. Drvo na fasadama studija namerno je ostavljeno neobrađeno kako bi se stopilo sa okolinom.

 

 

Ivica krova je ujedno i ivica bašte koja je vizuelno istaknuta zatalasanim redovima žbunja. Čak se dimnjak čini da je deo bašte.

 

 

S mnogobrojnim drvećem koje okružuje brvnare izbor rastinja morao je pažljivo da se bira u skladu s količinom sunčevih zraka koji prave senku tokom dana.

 

Izbor sočnih trava i lekovitog bilja urađen je prema toleranciji na sušu i raznorodnom paletom boja.

Kamena staza se nastavlja pored i oko kabine. I ovde je zasađeno nisko poleglo žbunje i višegodišnje biljke, stvarajući rajski kutak za pčele i leptire.

 

 

Zahvaljujući ljubavi vlasnika prema baštovanstvu, ali i veštini arhitekte pri projektovanju prostora, čini se kao da su kolibe oduvek postojale na ovom mestu, ukljućujući i samu stazu. Stoga za goste putovanje od glavne kuće do gostinske kolibe izgleda kao putovanje kroz začaranu šumu.

 

Čini se da mnogi umetnici zavide vlasniku brvnare: široko otvoren unutrašnji prostor, prirodna svetlost iz svih pravaca, čak i zakrivljena tavanica daje dimenziju sferne fluidnosti i umetniku donosi uvek potrebnu inspiraciju.

 

 

Koji gost ne bi voleo da provede duže vreme u ovom malom parčetu raja, ušuškan među drvećem i vegetacijom, slušajući samo zvuke prirode koje ga uljuljkuju u san.

 

 

Foto: Joe Fletcher Photography