PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zelena katedrala – veličanstveni spoj arhitekture i prirode

  • Objavljeno:
  • 15.3.2015

Zelena katedrala (Cattedrale Vegetale) je, bez sumnje, jedno od najimpresivnijih dela organske arhitekture na svetu. Smeštena u podnožju planine Arera, na periferiji Bergama, na severu Italije, ova živa skulptura - remek-delo umetnika Đulijana Maurija (Giuliano Mauri) - predstavlja savršeni sklad prirode i arhitekture.

 

Temelje katedrale Mauri je položio krajem 2001. godine, napravivši okvire od drvenih stabala, koji ujedno i predstavljaju njene noseće stubove. Katedralu podupiru 42 stuba, koja formiraju baziliku sa pet prolaza. Vremenom, ti okviri će istruleti i biti zamenjeni drvećem koje je zasađeno unutar njih. Kako ono bude raslo, njihove grane će se međusobno prožimati i kreirati prirodne svodove nalik onim na gotskim katedralama.

 

Zelena katedrala zauzima površinu od 650 kvadratnih metara, a za njenu kontrukciju Mauriju su bili potrebni meseci mukotrpnog rada. Upotrebio je 1.800 zasada smrče i 600 zasada kestena i okružio ih  granama lešnika, ukupne dužine oko 6.000 metara.

 

 

Prema proračunima umetnika, nakon nekoliko godina zasadi će prerasti svoje okvire i formiratipotpuno prirodne zidove i krov katedrale. Okviri su završeni 2010, godinu dana nakon smrti Maurija, kao deo projekta Ujedinjenih nacija, ali drveću unutar njih biće potrebne decenije da dostignu željenu visinu.

 

Zelena katedrala nadomak Bergama jedna je od najlepših organskih struktura u razvoju, ali nije jedina na svetu. Sličnu strukturu Mauri je izgradio 2002. u Valsuganu, takođe u Italiji, u sklopu izložbe "Arte Sella". U Velikoj Britaniji, u znak stradalih u Prvom svetskom ratu, 1932. godine u Bedfordširu je otvorena katedrala "Whipsnade"(Whipsnade Tree Cathedral), a nešto kasnije i "Katedrala od drveća" (Cathedral of Trees) na istoku zemlje.

 

Pogledajte i kako izgleda Vrt kosmičke spekulacije, koji je pejzažni arhitekta Čarls Dženks kreirao na svom imanju u Škotskoj, kao i "Bašta kraj obale" u Singapuru, koja važi za jedan od najlepših i najoriginalnijih tematskih parkova na svetu.

 

Foto: Il Giardino Sfumato, Flickr.com