PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zaštitite biljke od vetra, mraza i snega

  • Objavljeno:
  • 23.10.2014

Oštar vetar, hladnoća i snežni prekrivač mogu ugroziti razvoj vaših biljaka. Zato vam predlažemo nekoliko saveta kako da ih pravilno negujete. U tri koraka saznajte kako da tokom zime zaštitite svoje omiljene biljke od vetra, mraza i snega.

 

1. Zaklonite biljke od vetra

 

Ogradite biljke tako ih zaštitite od vetra. Nema potrebe za visokim i čvrstim baštenskim ogradama, najbolje su one koji imaju pregrade kao propuste i koje će ublažiti vetar.

 

Najpre ustanovite koje su biljke najizloženije vetru, najmanje skrivene i koje imaju najviše rizika da budu oštećene, pa se prvo pozabavite njima. Odmerite veličinu saksije ili žardinjere, ili više njih i isplanirajte na koji način ćete ih prekriti. Postoji nekoliko načina da prekrijete biljke.

 

Jedan od načina da biljke zaštitite od vetra je korišćenjem kartonske kutije. Postavite saksiju u kartonsku kutiju tako da može da se otvori tokom dana kako bi biljka dobijala dnevnu svetlost. Pored toga što će biljku da zaštiti od vetra, štitiće je od velikih promena temperature, buba, ptica.

 

Metalne kutije ili konzerve takođe mogu poslužiti. Isecite je sa obe strane i postavite u zemlju oko korena. Zaštitiće koren biljke hladnoće, vetra, ali i od štetočina.

 

Papirnim kesama možete iseći dno, a oko biljke postaviti 4 štapića kao držača i kesu postaviti preko. Štitiće mladu biljku od vetra, ali i hladnoće i toplote.

 

I platno može biti od koristi. Staru posteljinu ili zavesu upotrebite za pokrivanje biljke, ali nemojte zaboraviti da ih uklonite u toku dana kako bi sunčeva svetlost nesmetano dospela do biljke. Lagana platna neće oštetiti biljku, samo im obezbedite neku potporu.

 

 

2. Ne dajte da se biljke smrznu

 

Nega biljaka koje ste u mogućnosti da unesete u svom dom tokom mrazeva biće jednostavnija. Postavite ih blizu prozora kako biste zadovoljili njihovu potrebu za svetlošću, i to na istočnu ili zapadnu stranu. Za sve one biljke koje planirate da negujete napolju, biće vam od koristi sledeći saveti.

 

Obezbedite im veštački izvor toplote – svetiljke koje greju, ali ih nemojte postaviti preblizu biljaka, da ne bi došlo do pregorevanja listova.

 

Što se zalivanja tiče, najbolje je to učiniti dan ili dva pre nego što je najavljen mraz, jer će vlažno zemljište zadržati više toplote nego suvo. Međutim, ne zalivajte biljke dok su temperature izuzetno niske, jer će to dovesti do smrzavanja zemljišta i na kraju oštetiti koren. Blago zalivanje u večernjim satima, pre nego što temperatura opadne, pomoćiće da se nivo vlage podigne i smanje oštećenja od mraza.

 

Malčiranje je korisno za veliki broj biljaka jer pomaže da se zadrži vlaga i toplota i tokom hladnog vremena. Malč može da uključuje slamu, borove iglice, kore i nagomilano lišće, a preporučljivo je da sloj bude debljine oko 5 cm.

 

 

3. Snežni pokrivač kao štit

 

Eventualni grad tokom jeseni i sneg tokom zime mogu u značajnoj meri da oštete biljke. S obzirom na to da je grad periodična pojava, izrada bilo kakvih trajnih zaštitnih sistema nije vredna truda i vremena, ali ipak postoji način da se zaštite. Mehaničke zaštite u vidu plastičnih ili metalnih kutija preko biljaka, ili debeli plastični najloni biće sasvim dobro rešenje. Dobro rešenje su i pokrivke u vidu mini šatora (slova A), koji će sprečavati da se sneg zadržava preko biljke.

 

Snežni prekrivač može sprečiti povrede korena, koji obično ne može da izdrži ekstremnu hladnoću. Sneg ima funkciju izolatora ili pokrivke, ali može izazvati i štetu, ako se zaledi ili pod teretom iščupa biljku iz korena. Najbolje rešenje pokrivanje slojem snega optimalne debljine. Biljke možete zaštititi postavljanjem drvenih ramova koji će sprečavati survavanje velikih količina snega na biljku.

 

Zimi izbegnite greške prilikom đubrenja – nemojte koristiti đubrivo sa visokim procentom azota, zato što ono podstiče biljke da listaju, a to je osetljivo u hladno vreme. Ipak je potrebno obezbediti im zaštitu, toplotu i negu u tom osetljivom periodu.

Grane velikog drveća protresite tako da stresete sneg, da biste izbegli da se deformišu od težine i poduprite ih. Uklonite naslage snega sa krovova staklenika ili terase, kako biste izbegli da se obruše na biljke. Izbegavajte utabavanje snegom pokrivene trave, jer može da se ošteti, a to pogoduje bujanju gljivica.

 

Ako su oštećene, biljke možete uspešno oporaviti. Najpre ih zaštitite od jutarnjeg sunca koje može da ošteti biljku ako se ona odmrzava prebrzo. Tretirajte oštećene biljke balansiranim đubrivom (onaj sa podjednakom količinom azota, fosfora i kalijuma), a mlade nežne izdanke iskopajte i unesite unutra, kako bi mogle nesmetano da krenu da se razvijaju.

 

 

Ukoliko planirate sveobuhvatno pripremanje za zimu, u našim prethodnim tekstovima možete saznati i kako da pripremite svoju baštu za jesen, Top 10 saveta za gajenje sobnih biljaka, ali i kako da napravite mini baštu u stanu

 

Foto: gardenista.com / smartsolar.co.uk / biogreen.de / hgtvgardens.com / ivtrading.bg