PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Urbanscape – zeleni krov za jedan dan

 • Objavljeno:
 • 9.10.2014

Projektovanje zgrada konstantno se menja, ali njihova funkcija uvek ostaje ista: zaštita, udobnost i toplota zimi, a svežina leti. Nažalost, u poslednjih nekoliko decenija došlo se do saznanja da su upravo zgrade najveći potrošači energije (oko 40% od ukupne potrošnje na globalnom nivou), te je njihov uticaj na životnu sredinu poslednji godina dolazi u fokus interesovanja.

 

Pored standardnih mera energetske efikasnosti, kao što su sanacija fasade ili zamena stolarije, kao jedna od mera energetske efikasnosti sve više se potencira i ugradnja zelenih krovova, na mestima gde je to moguće, a prvenstveno u urbanim sredinama.

 

Zeleni krovovi su mnogo više od savremene arhitekture. Oni daju novu vrednost zgradama u okviru urbanističkog planiranja, a pored već pomenutog povećanja energetske efikasnosti objekta, osmišljeni su i kako bi ispunili tri dodatna cilja:

 

 • 1. Vratili prirodni ambijent u urbano okruženje;
 • 2. Ponudili rešenje za visoke temperature u gradskim sredinama;
 • 3. Poboljšali tretman i oticanje atmosferskih voda.
 •  

Rešenje za sve navedeno, ali i mnogo više od toga pružaju novi Urbanscape sistemi zelenih krovova, odnedavno dostupni i na našem tržištu.

 

Šta je to Urbanscape zeleni krov?

 

Urbanscape  je inovativan, lagani sistem ravnog krova, jednostavan za postavljanje, sa visokim kapacitetom zadržavanja vode, naročito osmišljen za zelene krovove na stambenim, nestambenim i industrijskim zgradama u gradskim područjima.

Postavlja se na osnovnu krovnu konstrukciju i sastoji se iz nekoliko elemenata koji su prikazani na ilustraciji koja sledi. 

 

                                                                          Elementi Urbanscape zelenih krovova

 

Tajna Urbanscape sistema

 

Dve osnovne razlike između Urbanscape zelenih krovova u odnosu na ostala slična rešenja kriju se u dva inovativna elementa koja se koriste samo u ovom sistemu. To su:

 

 1. 1. Green Roll - inovativni supstrat od kamene mineralne vune, koji je  napravljen od dugih, specijalno obrađenih vlakana vune. Ovaj supstrat ima odličan kapacitet zadržavanja vode i može da zameni veliki sloj zemlje, što celu krovnu konstrukciju čini veoma lakom. To najbolje ilustruje podatak da je na 1000m² zelenog krova potrebno svega 2-5 tona Urbanscape Green Roll supstrata, dok je, poređenja radi, za istu površinu potrebno čak 100 tona tradicionalnog supstrata za zelene krovove, tj. zemlje.

 

 1. 2. Zeleni pokrivač od mešavine seduma je drugi adut Urbanscape zelenih krovova. Ovaj pokrivač sadrži 10-12 različitih biljaka iz roda Sedum i isporučuje se u gotovim rolnama, koje se montiraju kao poslednji sloj krova, tako da možete imati svoj zeleni krov u samo jednom danu! Ovaj sloj se ne kosi i nema potrebe za posebnim održavanjem, a uz to je i veoma živopisan, jer u zavisnosti od spoljašnje temperature menja boje. 

 

Šta su još prednosti Urbanscape zelenog krova?

 

 1. Efikasno smanjuje temperaturu vazduha leti

Dokazano je da su temperature u gradskim sredinama od 5-7°C više nego na selu, pa je zeleni krov jedan od najdelotvornijih načina za smanjenje temperature vazduha u urbanim sredinama. Neverovatna je i činjenica da temperatura na tradicionalnom krovu može biti i do 40°C viša u poređenju sa zelenim krovom. Zamislite onda kakav prirodni klima-uređaj dobijate ugradnjom ovakog zelenog krova.

 

 1. Zadržava kišnicu i smanjuje potrebu za zalivanjem

Urbanscape zeleni krovovi u velikoj meri smanjuju opterećenje odvodnih sistema za oticanje atmosferskih voda, tj. imaju kapacitet zadržavanja kišnice i do tri puta veći od tradicionalnih zelenih krovova. U svetlu majskih i septembarskih poplava u Srbiji i regionu, ova prednost zelenih krovova postaje sve značajnija. Višak vode se zadržava u drenažnom sloju krova, i otpušta se kasnije tokom sušnih perioda, u skladu sa potrebama biljaka. Na ovaj način prestaje potreba za dodatnim zalivanjem.

 

 1. Smanjuje količinu CO2 i čisti vazduh

Jedan m² zelenog krova godišnje može da apsorbuje 5kg CO2 i tako direktno utiče na smanjenje globalnog zagrevanja. Ovo je moguće zahvaljujući biljkama na zelenom krovu koje upijaju štetne čestice iz vazduha, poput smoga i teških metala.

 

 1. Povećava energetsku efikasnost i smanjuje buku

Urbanscape zeleni krovovi pomažu u smanjenju potrošnje energije od 25% pri grejanju i čak 75% pri hlađenju. Ako se u obzir uzmu sve više cene energije, niži troškovi grejanja i hlađenja koje omogućava ovaj sistem zvuče sve primamljivije. Sistem zelenog krova takođe pruža dobru zvučnu izolaciju i tako stvara prijatnije okruženje u gradskim sredinama.

 

 1. Omogućava upotrebu zelenih površina

Zeleni krovovi pomažu da se obezbede dodatne zelene površine u gradskim područjima sa ograničenim otvorenim prostorom i povećavaju vrednost zgrada. O atraktivnosti ovih krovova najbolje svedoči činjenica da oni mogu biti osmišljeni i kao javni vrtovi, poslovni ili rekreativni prostori koji pružaju mnogobrojne mogućnosti za upotrebu, a takve mogućnosti su pravi luksuz u gradskim sredinama.

 

                                                            Urbanscape zeleni krov u gradskoj sredini

 

Dakle, Urbanscape sistemi zahvaljujući kamenoj mineralnoj vuni krovove pretvaraju u prirodne zelene oaze, a pri tom štede energiju, smanjuju opasnost od prokišnjavanja i štite okolinu. Nastali su kao rezultat težnje da budemo prirodniji, čistiji i održiviji, a ujedno i da oplemenimo život u urbanim sredinama i učinimo ih zelenijim i zdravijim.

 

Ukoliko se opredelite za ovu investiciju u budućnost, detaljne smernice za montažu možete pronaći u vodiču za ugradnju Urbanscape zelenih krovova u osam koraka.

 

Foto: Knauf Insulation