PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Unesite duh praznika u dom sa božićnom zvezdom

  • Objavljeno:
  • 27.12.2017

Božićna zvezda cveta zimi za vreme praznika, ali ono što je čini toliko dekorativnom i lepom nisu njeni cvetovi, već listovi koji ga okružuju, koji poprime divnu crvenu boju kada biljka cveta.

 

 

Latinski naziv božićne zvezde je Euphorbia pulcherrima, a poreklom iz Meksika. U prirodi se može naći u vidu grma koji izraste u visinu do tri metra, a kao sobna biljka raste do 45 centimetara i bude znatno gušća.

 

Njen cvet  je vrlo mali i sastoji se od zelenih i žutih bobica, koje se nalaze na vrhu grane. Cvet okružuje venac listova – brakteja, koji budu dugački do 25 centimetara. Ovi listovi u vreme cvetanja biljke dobijaju intenzivnu crvenu, narandžastu, žutu ili belu boju, a njihova uloga je da bojama privuku insekte na gotovo neprimetan cvet.

 

Iz ove biljke teće biljni mlečni sok kada se biljka zareže ili polomi, koji može da nadraži kožu ili izazove dijareju ako se popije.

Prema predanju, ime je dobila po doktoru Euphorbusu koji je prvi upotrebio njen sok kao lek.

 

Nega božićne zvezde

 

Božićna zvezda je osetljiva biljka koja zahteva specifičnu i stalnu negu. Idealna temperatura na kojoj raste je između 12 i 25 stepeni, a optimalna temperatura za vreme cvetanja je od 15 do 18 stepeni. Ne prijaju joj nagle temperaturne razlike, pa je nemojte postavljati pored radijatora, klima uređaja, ventilacije, kao ni blizu prozora koji otvarate.

 

 

Božićni zvezdu treba držati u dobro osvetljenoj prostoriji, ali je ne treba izlagati direktnim sunčevim zracima.

 

Biljku zalivajte onda kada je zemlja potpuno suva. Vlažnost zemljišta proveravajte svaki dan. Zalivajte je dok voda ne prodre do tacne na kojoj se nalazi saksija, a višak vode prospite.

 

Biljka traži veliku vlažnost vazduha, pa je treba prskati redovno, svaki dan. Međutim treba voditi računa da se kvasi samo zeleni deo biljke, a nikako brakteje i cvetovi.

 

 

Cvetanje

 

Za nju kažu da je biljka kratkog dana jer joj je potrebno najmanje 12 do 14 sati potpune tame da bi procvetala. Iz tog razloga, od kraja oktobra biljku treba prekrivati tamnim platnom ili kutijom u trajanju od najmanje 14 sati dnevno svakog dana. Ovaj proces treba obavljati svakodnevno oko osam nedelja.

 

Specifična je po tome što cveta oko Božića. U svetu je opšte prihvaćena kao jedan od simbola božićnog praznika iako do hrišćanskog sveta nije došla sve do 18. veka.

 

 

Orezivanje biljke

 

Da bi božićna zvezda cvetala i sledeće zime, treba postupiti na sledeći način. Kada krajem zime biljka završi sa cvetanjem i krene da otpada, sve grane skratite oštrim nožem na oko 10 do15 cm ili na jednu trećinu njene ukupne visine, iznad korenovog čvora (mesto grananja), da bi se omogućilo cvetanje sledeće godine, zato što se cvet formira na jednogodišnjim granama.

 

Stavite je na malo hladnije mesto (najniže na oko 10 do 15 stepeni), sklonite sa direktnog sunca i smanjite zalivanje.