PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Top 10 pravila za gajenje sobnih biljaka

  • Objavljeno:
  • 4.7.2014

Ako volite da u svom domu osetitite dašak prirode i ljubitelj ste cveća, pogledajte deset saveta za gajenje sobnog bilja. Iako svaka biljka zahteva posebne uslove i negu, ovi saveti važe za sve one koji gaje sobne biljke. Ekspert za gajenje sobnih biljaka Izabela Palmer (Isabelle Palmer), nedavno je objavila knjigu “The House Gardener”, koja nudi uputstva i inspiraciju za minijaturne bašte koje bilo ko može da napravi.

 

1. Pažljivo pozicionirajte biljke. Izaberite biljke koje odgovaraju okruženju, jer čak i najposvećeniji baštovani ne mogu da učine da biljka koja voli sunce opstane na hladnom, senovitom mestu. Zato se postarajte da vaše biljke budu pozicionirani na pravi način u prostoriji – tako da imaju odgovarajuće svetlo i temperaturu.

 

2. Pokušajte da izbegnete direktnu sunčevu svetlost. Prozorske daske izložene direktnoj sunčevoj svetlosti biće previše tople za većinu kućnih biljaka. Takođe, ne stavljajte sobne biljke na direktni izvor toplote, kao što su radijatori.

 

3. Izbegavajte senovite površine. Obezbedite dovoljno svetla za vaše sobno bilje, kako bi efektivno vršile fotosintezu.

 

4. Izbegavajte ekstremne temperature. Držite osetljive biljke daleko od promaje, jer će ona smanjiti nivo vlage.

 

5. Odgovarajuća posuda. Trudite se da presađujete vaše sobne biljke u veću saksiju otprilike svake dve godine, pa će one lepo napredovati.

 

6. Budite dobro opremljeni. Koristite odgovarajuće alate za održavanje sobnih biljaka. Zalivanje pomoću duge cevčice od suštinskog je značaja za smanjenje količine prašine, kao i u borbi sa štetočinama i pojavama bolesti. Mala a dugačka grabulja i makaze su odlične za pristup teškim oblastima, dok sunđer vezan za dugu dršku će zadržati staklene posude čistim.

 

7. Zalivajte mudro. Ne zalivajte preterano sobne biljke. Dodajte neki material za drenažu na dno posude, poput peska ili sitnog šljunka. To će omogućiti aeraciju korena i obezbediti da se ne utopi.

 

8. Zimski san. Dozvolite sobnom bilju da se odmori tokom zimskog perioda i premestite ih na hladnije mesto. To je zato što se većina biljaka nalazi u stanju hibernacije tokom ovog perioda, pa im ne treba toliko sunčeve svetlosti. Takođe bi trebalo smanjiti količinu vode i hrane koju pružate biljci, jer to može doprineti sprečavanju bolesti kao što su plesni i trulež korena. Pomerite biljke daleko od prozora, jer će tu biti suviše hladno za njih tokom zimskog perioda.

 

9. Budite oprezni. Naučite da prepoznate potencijalne probleme mnogo pre zaraza uzrokovanih štetočinama ili drugim fiziološkim problemima koji mogu da ubiju biljku. Na primer, znaci opasnosti za nisku vlažnost vazduha koji uzrokuju otpadanje cvetova, propadanje i tamnjenje listova. Znaci visoke vlažnosti uključuju plesni, trulež i slab i mek rast biljke.

 

10. Razmišljajte dugoročno. Neke sobne biljke koje se često poklanjaju imaju kratku vegetaciju, pa izaberite biljke koje duže mogu da napreduju ako želite da rastu tokom cele godine.

 

 

Izvor: elledecor.com

Foto: herbla.com / trickpode.net / anniviagardens.com