PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

SportPlaza Mercator: Spoj arhitekture, sporta i prirode

  • Objavljeno:
  • 17.12.2013

Sportski centar "SportPlaza Mercator" u Amsterdamu dizajniran je tako da podseća na tvrđavu prekrivenu biljkama.

 

"SportPlaza Mercator" je ultra moderan sportski centar u sklopu kojeg se nalaze bazeni, teretana, solarijum, sauna, sale za fitnes i ugostiteljski objekti. Centar je smešten na ulazu u park u multikulturalnom kvadrtu De Baarsjes u Amsterdamu. U želji da ga uklope u okolinu, arhitekte su kamuflirale njegovu fasadu pomoću biljaka i cveća.  

 

"Hteli smo da ga, pošto je već izgrađen u parku, sačuvamo što više možemo, pa smo ga prekrili vegetacijom. Gledan izdaleka, centar deluje poput zarasle tvrđave koja štiti ulaz u grad iz XIX veka", objašnjavaju arhitekte iz studija "VenhoevenCS".

 

Iza zelenog zida nalazi se trospratna zgrada sa bazenima, saunom, fitnes centrom, kao i banket salama, restoranom brze hrane, kafeom i obdaništem. Tu je takođe i otvoreni bazen.

 

Između biljaka zasađenih na njegovim zidovima naziru se prozori prekriveni tamnim folijama kako bi se smanjila vidljivost u prostoriji sa bazenom. Krovni prozori, s druge strane, postavljeni su strateški, kako bi omogućili prodor dnevne svetlosti.

 

"SportPlaza Mercator" je otvoren 2006. godine, ali je tek nedavno dobio nagradu holandskog magazina "Dak & Gevel Groen" za zelenu gradnju, podeseća Dezeen.com.